ДЕЛОТО НА НАВУХОДОНОСОР

Представителите на съвременната научно- историческа мисъл  обявяват този най- древен човешки светоглед за езически. А езичеството означава обожествяване  на природни явления или идолопоклоничество.Под това название през първите векове на християнската ера са разбирали всички, което не е юдейство или християнство. Оттук се ражда и понятието  “езичник”- идолопоклонник, безбожник, безверник, богохулники т. н.
Разграничаването на юдейството и християнството от така наречения езически светоглед е съвсем неоснователно. 
Според преданието, Бастет била жена, която носела  през целия си живот  котешка маска на лицето. Нейно е било желанието да бъде погребана там, където е била родена, т. е. Странджа планина.
Погледнете в исторически аспект, това означава,че уникалните знания,послужили за построяване на пирамидите и другите гробници в долината на река Нил.
Навуходоносир II хвърля не малко усилия, за да превърне Вавилон в едно от седемте чудеса на света.Около града създава система от хидротехнически съоръжения, позволяващи  да наводни низината, заобикаляща Вавилонската област, в случай на поява на неприятел. В подписа на Навуходоносор II по този повод се казва:
“За да може врагът,който замисля зло да доближи до стените на Вавилон, аз заобиколих страната с мощна стена с мощни води, които приличат на издути вълни.Преходът през тях е подобен на преминаване  през велико море от солена вода.”
Нововавилонскато царство по това време е атакувано от Египет. Навуходоносор II отблъсква египтените и техните наемници аркадите- гърци, а след това превзел Йерусалим и затвърдил властта си над Сирия, Палестина и Финикия.
Навуходоносор II умира през 562 г. пр. н. е. и след смъртта му династията на худоните е отчасти унищожена.
 д.и.н. Сергей Иванов
 предоставя Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>