Пловдив е сред лидерите

  по привличане на инвестиции, регионът е с най-висока концентрация на заетост

stoyanov_forum_28112018

„В Пловдив е най-голямата концентрация на заети в страната. Само за миналата година над 36 000 са новите работни места, което е повече от София и Перник взети заедно или повече от цяла Северна България“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на откриването на информационен бизнес форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау.“ Той се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с Община Пловдив, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и БАЕЗ.
„Пловдив е един от лидерите по привличане на инвестиции, като тук има бурно индустриално и икономическо развитие. За последните 10 години България е два пъти по-близо до средното ниво на икономиките от ЕС“, посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
Той конкретизира, че оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия, която е с бюджет от 102 милиона евро, е предвидено да генерира 608 милиона евро кредити с по-ниски лихви за бизнеса и предприятията. Според заместник-министъра Българската банка за развитие може да поеме до 100% от заемите към българските фирми.
В момента тече набирането на проекти по схемата „Насърчаване на предприемачеството“, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 67 милиона лева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ е 50 000 лева, а максималният -  200 000 лева. ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще оказва подкрепа на малките и средни предприятия чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми, с които ще могат да участват на фондовата борса. Тук предвидените средства са 1,6 милиона лева.
„През последните 10 години в региона има голяма динамика на чуждестранни инвестиции с компании от цял свят.  Това, което ни радва е, че все повече български компании реинвестират в своите производства и излизат на международните пазари, а Тракия икономическа зона се разраства и работи в Пазарджик, Хасково“, уточни заместник-кметът Стоянов.
По думите му най-бързорастящите сектори са бизнес услугите и IT и аутсорсинг индустрията, които привличат младите хора с висше образование.
С днешния форум в Пловдив започва поредица от информационни срещи с бизнеса в страната, за да могат повече компании да се възползват от експертната помощ. Предприемачи от региона споделиха личния си опит от процеса на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проект по програмата.
 http://www.plovdiv.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5/?fbclid=IwAR1lwrxZFDVsbqe7CVItNj40KrqnGHkAH81QteydzSwDM7fZooWVuiNzNjo

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>