Община Пловдив с рекордните

  три номинации за престижни награди 

Балканските туристически Оскари ще бъдат връчени на 5 декември

Един от лидерите в туризма на Балканите – градът с хилядолетна история Пловдив, получи рекордните три номинации от партньорите на четвъртото издание на наградите за туристическа индустрия 2018, съобщават организаторите ВИП Комюникейшън. Церемонията ще се състои на 5 декември в хотел Премиер Бест Уестърн София.
Община Пловдив атакува категориите „Голяма община с принос в развитието на туризма“, „Фестивален туризъм“ и „Туристическа дестинация на годината“.
През последното десетилетие градът се наложи като устойчива туристическа дестинация на национално и международно ниво с разнообразен туристически продукт. През 2015 г. Пловдив бе поставен на шесто място в класацията на Lonely Planet за топ 10 на туристическите дестинации, които трябва да бъдат посетени, а през 2016 г. завоюва третото място в престижната надпревара „Best European Destination“.

Със своята хилядолетна история,

Пловдив е най-древният с продължително обитаване град в Европа. От Евмолпия, Филипопол, Тримонциум, Пулпудева до днешното име Пловдив, градът е бил наричан по различни начини през вековете. Свидетел е на развитието на цивилизации и култури от различни исторически периоди: праисторически, тракийски, римски, ранно византийски, средновековен, османски, възрожденски и нова история.
За да си представим колко древен всъщност е Пловдив, ще дадем прост пример – той е основан преди Рим, Атина и Константинопол. Има сведения, че е съвременник на Троя и Микена.
Антропогенните ресурси за развитието на туризма в Община Пловдив надхвърлят средното за страната, и за която и да е било страна дори в Европа. В списъка на културните ценности от национално и местно значение са включени повече от 715 индивидуални недвижими културни ценности (ИНКЦ), от които 45 са с категория национално значение. Има над 245 НКЦ от ансамблово значение.

Културният календар на Пловдив е повече от пъстър

Градът е изпълнен целогодишно с много звуци, аромати, вкусове, изкуство, красота, цветове, пъстри хора, арт форми, овладени нестандартни пространства и т.н.  Културният календар на Община Пловдив е повече от пъстър. Сред водещите събития е  есенният салон на изкуствата – иницииран и реализиращ се от Община Пловдив, с обединяване на всички артистични форуми в града през есента, превърнал се в най-големия, почти тримесечен арт маратон. В него са и повечето фестивали като: рок фестивала „Sound of The Ages”; Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”; Танцов фестивал ONE DANCE WEEK; Международен фестивал на камерната музика; Международен фестивал „Дни на музиката в Балбановата къща”; Капана Фест; „Камерна сцена Пловдив”; Международен детски балетен фестивал; Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”; уникалният по рода си фестивал „Пловдив чете”; фестивали за съвременно изкуство в баня „Старинна” и др.

Празниците на Стария град – уникален фестивал под тепетата

Пловдив има един, станал вече знаков, свой фестивал, който някога стартира като еднодневен, извървя своя път и през 2018 г. навърши заветните седем години и протече в седем дни. Концепцията му е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив – къщи, музеи, занаяти, традиции. Чрез привличане на различни гилдии на територията на Стария град – занаятчии, артисти, музиканти, художници, научни специалисти и мн. др., подканя гражданите и гостите на Пловдив в една запомняща се „разходка” по Трихълмието на времето. Този фестивал е „Празници на Стария град”, който в издание 2018 г. беляза значителен ръст на своите посетители – както пловдивчани, така и туристи. Той привлече посетители не само заради актуалната туристическа дестинация Пловдив, но и заради пъстротата и съдържанието в програмата си.
В последното издание фестивалът бе под надслов „По трихълмието на времето”, с времетраене от 17-23 септември 2018 г.
Икономическите ползи за региона от тези събития се изразяват чрез данните за наетата хотелска и леглова база, чрез пълните с клиенти ресторанти, бистра, купувачи в магазинчета за сувенири и занаятчийски ателиета, пекарни и сладкарници
https://dcnews.bg/obshtina-plovdiv-s-rekordnite-tri-nominatsii-za-prestizhni-nagradi/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>