РАЗЯСНЕНИЕ НА УЧЕНИЕТО ЗА БЛАЖЕНСТВАТА

вероучение-за-втори-прогемназиален-клас
1. Блажени са бедните по дух, защото тяхно е царството небесно.
Да бъдеш блажен по дух, значи да признаваш своите грешки и да бъдеш убеден, че духовните качества, които имаш не са достатъчни  за един истински християнин. Бедните по дух са скромни, а скромността е  една от най- големите ценности на човека.Великите люде били най- скромните.Те имено били бедни от дух, защото при всичката си святост се признавали за грешни и знаели, че без Бога са нищо.Смирението например на апостола Павла отивало до там, че той не веднъж е казвал:”Аз съм пръв от грешниците”.  Бедният по дух не прилича на горделивия.Христос всякога осъждал  гордостта и хвалил смирението.Той осъждал фарисдея и оправдал митаря.А митарят е образец на човекао, беден по дух.
За награда на духовна бедност, Иисус Христос обещава царство небесно, т. е.прошка на греховете и душевен мир, а в бъдещия живот- вечно блаженство.
следва
 предоставя Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>