РУМЪНИЯ БР.227

img_preview

От януари 2019 година Република Румъния става ротационен председател на Европейския съюз.Тя е северен съсед на България и споделя с нас „участта“ да бъде част от Балканския полуостров.
Ние имаме сходно историческо развитие.Прабългарите на хан Аспарух преминават през територията на днешна Румъния,за да достигнат тогавашните български земи и нанесат поражение на императора на Източната римска империя.
След падането на Българската държава под турско робство,съпротивата срещу Османската империя продължава на север от Дунава от населението на тези земи /днес на територията на Румъния/.
По време на Българското Възраждане много от най- големите му дейци живеят,работят и дават своя принос не само за събуждането на българското национално самосъзнание,но и в развитието на Княжество Румъния.
В различни периоди тук творят Любен Каравелов,Христо Ботев,Евлоги и Христо Георгиеви и плеяда личности дали своя непреходен принос в българската история.
След Втората световна война България е отново в един и същи политически блок със северната ни съседка.И днес след падането на Берлинската стена и прехода,който преживява Източна Европа, България и Румъния имат сходни проблеми и надежди.
Република Румъния има своя съществен принос в развитието на европейските култура и изкуство.Тя заема важно място на картата на Европа.Затова в чест на евро-председателството, международен електронен вестник „Сияние“ в цикъл от статии ще представи забележителни представители на румънската наука,изкуство и култура.
Надяваме се че с тази наша инициатива ще допринесем за по-доброто познаване и разбиране между нашите два народа.
Защото и в днешното време на драматични преобразования  ние имаме много повече общи черти и страни,отколкото различия.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>