ЗАВИСИМОСТ

Зависими същества сме ние, хората. Безпроблемното ни раждане е свързано с доброто здраве на нашите родители и качествената здравна система.Израстването  ни се определя  до голяма степен от семейната среда.Образованието е в пряка зависимост от нивото на образователната система.  Обаче  настъпва момент,в който е необходимо да намалим своята зависимост и започнем да взимаме самостоятелни решения Отговорността нараства,но и удовлетворението от постигнатото. Държавите също имат различна степен на зависимост от различни фактори- природни ресурси,силни съседи,климатични катаклизми.Обикновено в историята най-уважавани са страните,които самостоятелно взимат най- важните решения за развитието си.България и Румъния не са от най- големите европейски и световни държави,затова и в исторически план зависимостта от външни фактори при тях е по-голяма.Има и различия- България е силно зависима от вноса на енергийни ресурси,Румъния не съвсем.                                                        
lazr-edeleanu-0800c289-e933-4d85-8eca-f3285727f38-resize-750Lazar Edeleanu /Еделеану//1861-1941/е румънски химик.След получаване на доктората си,работи известно време в Кралския колеж по артилерия-Лондон.Там създава в сътрудничество изкуствена,устойчива на огън коприна и някои синтетични бои.В Румъния го привлича известния химик Константин Истрати-първоначално,като асистент, а след това преподавател в Изследователския факултет на Букурещкия институт по органична химия. През 1906 година става ръководител на Химическата лаборатория към Геологическия институт –Букурещ и директор на Рафинерията Вега,близо до Плоещ,собственост на немска компания. През 1907 година организира Конгрес за петрола в Букурещ.
В 1908 година създава процеса Еделеану,чрез който се рафинира суровия петрол и се получават много химически продукти.Първоначално е приложен в Румъния, а след това в целия свят. През 1910 година се заселва в Германия,където с голям успех ръководи собствена химическа компания.След идването на нацистите на власт, я продава на голяма немска фирма. През 2002 година, тя е придобита от един от най-големите концерни в света немския Тисен-Круп.Връща се в Румъния и умира в Букурещ.
Към 1960 година в света съществуват повече от 80 рафинерии,които използват процеса на Еделеану за рафиниране на нефт.
Притежава 212 патента в областта на нефтената и преработвателната химия използвани в Румъния,САЩ,Германия,Австрия,Швеция,Холандия.
Предприемачът и учен Еделеану е в основата на енергийната независимост на съвременна Румъния.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>