Откриването на ЕСК

  премина при висок интерес и генерира положителна енергия

Снимка: Нончо Иванов
Откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата на 12 януари събра около кулата в центъра на града над 50 000 пловдивчани и гости, привлече за участие повече от 1100 доброволци, беше отразено в над  4850 медийни публикации, като  регистрираните зрители, който са го наблюдавали он лайн и по БНТ, надхвърлят 100 000.   Това съобщи изпълнителният директор на Фондация  “Пловдив 2019″ Кирил Велчев.
В съпътстващата програма и на сцената пред общината  в същия ден участие взеха 500 артисти, от които 400 самодейци  от читалищата в Борино, Рудозем, Смолян, Чепеларе и Девин. Това съобщи артистичният директор на Фондация  Пловдив-ЕСК Светлана Кюумджиева. 
По данни от статистиката за откриващия уикенд 1100 души са посетилите програмата „Ново българско кино“, детската програма и филма към изложбата за Йордан Радичков в къщата Мексиканско изкуство в Стария град, като интересът към огненото шоу на Пеещите фонтани е отчело рекорд с над 4500 зрители. 
Между 1000 и 2000 пък са били посетителите на музикалните събития и изложбите в Стария град, а от откриването й досега изложбата, посветена на художника Кольо Карамфилов, е успяла да привлече  повече от 5 000 зрители.  
Програмата на културното домакинство на Пловдив за 2019 г. за февруари и март предстои да бъде издадена в справочник. Акцент в нея е премиерата на Пловдивската Драма на 27 февруари „Одисей“ от Александър Секулов и режисьор  Диана Добрева. 
Проектът с графити  „Европа в капки поезия“, който  представя стихове на различни места в града, видими само при дъжд и изработването на емоционална любовна карта на Пловдив с италиански партньор чрез спомени на пловдивчани за първата целувка, са други акценти в месечната програма на Пловдив – ЕСК 2019.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101075611/otkrivaneto-na-esk-premina-pri-visok-interes-i-generira-polojitelna-energia?fbclid=IwAR3ljDYMZBOJ-vJKmXLm8sE_DUcXuGh7HAS8R4GXCZyRnaGQxRlRvzTrgbQ

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>