РАКЕТА

Днес, времето е дефицитна стока..Модерните средства за движение и комуникация дават възможности,които бяха немислими допреди век.За часове можем да обиколим земното кълбо със самолет.Чрез своите джиесеми и компютри, за минути установяваме контакт с хора на хиляди километри от нас.За минути можем да извършим работа, за която в преди време са били необходими дни и седмици.Но за да стигнем дотук, са били необходими таланта и усилията на забележителни хора,които са живели преди нас.Сякаш забравяме за тях, увлечени в бесния ритъм на динамичното ни ежедневие.Една от областите „спестила“ най- много от тъй необходимото ни време, е ракетната техника и технология.Българинът Виден Табаков има важна роля в осъществяване на американската програма за стъпване на човек на Луната.Етническият  германец Херман Оберт, който е роден в Румъния,  е един от пионерите на ракетната наука. 
Oberth4Hermann Oberth/Оберт//1894-1989/ принадлежи на германското етническо малцинство в Румъния. Роден е в красивия град Сабъу              /Румъния/.Сегашният президент на Република Румъния Клаус Йоханис е бил негов дългогодишен кмет.Повлиян от произведенията на великия Жул Верн, той прави първия си модел на ракета на 14 години.
Още в младостта си, той стига до концепцията за многостепенна ракета        / днес,най-модерните ракетни системи/, но му липсват условията да я осъществи.През Първата световна война е мобилизиран в германската армия и е изпратен  на Източния фронт срещу Русия. През 1917 година, представя първите си проекти на ракета с течно гориво и обхват 180 мили на пруския министър на войната Херман фон Щайн. В 1922 година предлага докторска дисертация,свързана с „ракетната наука“,която е отхвърлена,като утопична. През 1923 година я публикува  на собствени разноски, под името „Ракетата в космическото пространство“.  
През 1929 година издава учебник „Начини за осъществяване на космически полети“ на 429 стр. без да има докторска дисертация. През 1923 одина получава дипломата си за „физик“ в Университета Клуж /сега „Бабеш-Бойяй“/в Румъния  
1928-29 година е научен консултант във филма на великия немски режисьор Фриц Ланг-„Жена на Луната“. През 1929 година получава първата си награда „Реп-Хирш“ на Френското астрономическо дружество, за принос в „астронавтиката“.Същата година година конструира първия си ракетен двигател с течно гориво- негов асистент е Вернер фон Браун- създател на ракетите Фау 1 и 2 и Сатурн,с чиято помощ човек стъпва за първи път на Луната.Работи за германската ракетна програма, а след Втората Световна война и за американската космическа програма.  Учредено е общество на неговото име, за осъществяване на ракетни полети за цивилни цели.
Херман Оберт е ракетата на „ракетната наука“ през 20 век
Георги Караджов            

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>