Установиха какво в мозъка бр.219

 провокира пушенето и алкохолизма

мозъка
Учени от британския университет в Уорик установиха какви изменения в главния мозък на човека провокират склонността към пушене и алкохола. Измененията в невронните връзки на орбитофронталната кора спомагат за формиране на вредните навици. Статията на изследователите е публикувана в списание eLife.
Учените изучиха невронните механизми в тази област, която е основа за пушенето и алкохолизма. Те са анализирали данните на 831 доброволци, като целта на изследването е пълното описание на анатомичната и функционалната структура на невронните връзки в главния мозък на човека. Получените резултати бяха сравнени с друг набор от данни, получи при изследването на 1176 души.
Оказа се, че при пушачите се наблюдават ниски функционални връзки в латералната орбитофронтална кора, свързана с импулсивното поведение. За алкохолиците пък са характерни високи функционални връзки в медиалната орбитофронтална кора, която е свързана със системата на възнаграждения.
https://www.flashnews.bg/ustanoviha-kakvo-v-mozaka-provokira-pusheneto-i-alkoholizma/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>