Каква е тайната на гробниците кошери в Оман бр.219

Подредени в редица по билата на скалисти хълмове, ‘гробниците кошери’ в Бат, Ал-Аин и Ал-Кхут са едни от най-ценените археологически обекти в Оман.
Като цяло малко се знае за каменните структури и за цивилизацията, която ги е издигнала. Въпреки това те са включени в Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Интересно е, че тези структури са описани като гробници, въпреки че в тях досега не е открита нито една кост на човек или животно.
 Според мнозина историци тези структури са едно от местата в света, за които има най-голям ‘дефицит’ на археологически доказателства. Това е част от тенденцията да се налага обяснение за даден феномен или структура, които не разбираме, без налични доказателства.
Тъй като не се вижда за какво друго са били използвани тези мистериозни обекти, е прието да се говори за тях като за гробници, а названието ‘гробници кошери’ се зародило поради необикновения им вид.
През 70-те години на 20-ти век ‘гробниците’ са преоткрити от европейски изследователи, въпреки че най-вероятно местното население винаги е знаело за тях.
Монументите са изградени от множество плоски камъни, подредени един върху друг, образувайки купол и са датирани към периода между 3500 и 2000 години преди Новата ера. Това е период, за който се смята, че по тези земи, в пустините на Оман, имало много повече валежи, както и развиваща се цивилизация.
 ‘Гробниците кошери’ са разположени в три основни групи: в Бат (може би най-известните), в Ал-Аин и в Ал-Кхут. Най-добре запазените са тези в Ал-Аин, където 21 от загадъчните структури са подредени в редица по билото на скалистия хълм Джабал Ал Мищ.
Най-старите ‘гробници’ са и най-прости – с 1 вход и 1 камера. На по-късен етап били изграждани и такива с по 2 входа и до 4 камери. Досега са открити само няколко артефакта, останали от хората изградили монументите – няколко върхове на стрели, ками и съдове за вода.
Не далеч от ‘гробниците кошери’ в Ал-Аин са разположени цилиндричните гробници на Хили, включващи и реконструираната голяма гробница на Хили. На Арабския полуостров това е структурата, за чието построяване са използвани най-големи каменни блокове. Гробницата е 12 метра в диаметър и 4 метра висока, като има два входа, украсени с релефи на хора и животни.
Археолозите са на мнение, че този монумент е изграден от културата Ум ан-Нар, цивилизация съществувала през 3-то хилядолетие преди Новата ера. За този народ са характерни големите цилиндрични гробници с добре оформени камъни. За разлика от ‘гробниците кошери’, тук са открити много останки от хора, както и различни артефакти.
Голямата гробница на Хили
Цилиндричната гробница на Хили има множество сходства с ‘гробниците кошери’, но също така има и редица разлики. Смята се, че ‘гробниците кошери’ са изградени със същата цел като гробницата на Хили, може би защото са датирани към един и същ период и се намират в един и същ регион. Но въпросът остава – защо не са открити никакви човешки останки в тях?
Някои смятат, че били изградени като гробници, но никога не били използвани за това. Други са на мнение, че в тях поставяли починалия и след известно време премествали тялото на друго място.
А някои допускат, че тези структури имали съвсем друго предназначение – силози, складове или дори жилища. Изследователят Браян Форстър е на мнение, че монументите били използвани в някакви свещени ритуали, като изхожда от опита си с подобни паметници на други места по света. Той твърди, че вътрешността на структурите имат уникална акустика.
Факт е, че до ден днешен научните среди нямат доказателства за нито едно от предположенията за функцията на така наречените гробници кошери в Оман.
https://www.flashnews.bg/kakva-e-tajnata-na-grobnitsite-kosheri-v-oman/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>