Витамини за кучето – кога, защо и как бр.219

даване на витамини на кучето
Магазините за хранителни стоки и аптеките са пълни с най-различни витамини, предназначени за хората. С толкова много възможности за нас е напълно логично да се чудим дали нашите домашни любимци също могат да се възползват от някои от тези добавки.
Нуждаят ли се кучетата от витамини? Има ли някакви рискове за любимците ни, ако започнем да им даваме такива? Също така трябва да се запитаме какви витамини трябва да даваме на кучето си.
Преди да дадем отговори на тези въпроси, нека първо разгледаме какво точно са витамините. Това са органични съединения, които са необходими за поддържане на живота. Повечето се срещат естествено в храната. Телата на кучетата се нуждаят от витамини за растеж и поддържане, също както и тези на хората.
Ние, както и четириногите ни любимци, се нуждаем еднакво от витамин Авитамините от група В (биотинфолиева киселина, ниацин, пантотенова киселинарибофлавин, тиамин, витамин В6 и витамин В12), витамин С, витамин Dвитамин Е, витамин К и холин.
Кучетата се нуждаят и от тези витамини, въпреки че е много важно да разберем, че количествата, които трябва да даваме на любимците ни, са съвсем различни.
Кучетата се нуждаят от витамин А, за да имат по-добро зрение. Той е важен и за растежа, развитието на плода, имунната функция и функцията на клетките.
Витамините от група В също са много важни за здравето на вашето куче. Тиаминът спомага за регулирането на енергийния и въглехидратния метаболизъм и активира йонните канали в нервната тъкан. Рибофлавин, В12 и ниацин спомагат за улесняване на ензимната функция.
Витамин В6 е особено важен. Отговорен е за образуването на глюкоза, функцията на червените кръвни клетки и нервната система, регулацията на хормоните, имунния отговор, синтеза на ниацин и активирането на гена.
витамини за куче
Пантотеновата киселина спомага за енергийния метаболизъм. Фолиевата киселина играе роля в метаболизма на аминокиселините и нуклеотидите и в синтеза на митохондриални протеини.
Витамин С е важен антиоксидант. Той изхвърля потенциално вредните свободни радикалиот кучешкия организъм и може да помогне за намаляване на възпалението и когнитивното стареене. Кучетата всъщност могат да синтезират витамин С сами в черния си дроб, но в някои случаи добавките могат да допринесат за допълнителни ползи за здравето.
Витамин D, или слънчевият витамин, позволява на тялото на кучето да балансира минерали като фосфор и калций за здравословния растеж на костите. Без него кучето ви няма да може да се развива правилно или да поддържа здрави мускули и кости.
Витамин Е е една от защитите на вашето куче срещу окислително увреждане. Този мастноразтворим витамин също е от съществено значение за клетъчната функция и метаболизма на мазнините. Недостигът може да доведе до дегенерация на очите и мускулите и репродуктивни проблеми.
Витамин К е мастноразтворим витамин, който подпомага активирането на способността на кръвта да се съсирва и правилното кръвообращение въобще.
Холинът е необходим компонент на мембраната на фосфолипидните клетки. Поддържа здрави мозъчна и чернодробна функция на кучето.
Вашето куче получава витамини от храната си. Повечето специализирани кучешки храниса добре балансирани и съдържат достатъчно минерали и хранителни вещества, от които се нуждае кучето.
Все пак ако кучето ви се нуждае от допълнителни витамини, посъветвайте се с вашия ветеринар. Той ще ви препоръча правилните добавки и пропорции и начина, по който да ги дадете на любимеца си.
https://miau.bg/n32-100830-%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE_%E2%80%93_%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0,_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE_%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BA

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>