10 неща, които древните хора са практикували бр.219

  но които са напълно ОТКАЧЕНИ в наши дн

 Използвали олово и сяра, за да боядисат косата си

 

Хората оцветявали косите си от древни времена, но липсата на знания в областта на химията и неправилното използване на някои вещества, понякога завършвало зле. Древните използвали растителни материали, но ефектът не бил дълготраен. Случвало се е гърците и римляните да си приготвят постоянна боя за коса, която се е състояла от различни химикали, включително сяра.

 

През 1700г. италианците започнали да напояват дългите си коси в коризивни разтвори на луга, за да получат златист цвят. Много европейски дами използвали шафран и сяра на прах за постигане на добрия вид на косата си. Афганистанците пък вярвали, че боядисването на косата им с различни цветове, лекува главоболие.

 Използвали за гръдни импланти стъклени топчета от смлян каучук

Още от древността жените са използвали различни методи за подобряване на визията си. И тогава, гърдите не са били изключение. Някои дами прилагали на гърдите си тропически лечения или домашно приготвени „кремове за растеж”. Други са се масажиралаи с кокосово масло. Първата операция за уголемяване на бюста е извършена през 1895г. от Винсент Черни. По-късно лекарите използвали различни материали за увеличаване на гърдите, сред които били слонова кост, стъклени топчета, залепен каучук и други чудати пълнители.
 Използвали за животински изпражнения с медицинска цел
Да, в наши дни това звучи отвратително. Но е факт: древните използвали животински тор за лечение на различни болести. Например, жените в древна Гърция вярвали, че тор от крокодил може да се използва като мощен контрацептив. В древен Египет са пилагали животинска тор на раните си. Овцете се използвали в шотланската народна медицина за лечение на едва шарка, а прясна тор от прасета – за спиране на кървене на носа.
Лекарите пробивали дупки в главите на пациентите, за да „освободят злите духове”

 
 Лекарите винаги са били много любопитни към човешкото тяло и са използвали няколко „доказани” методаза лечение на много заболявания. Трепанът – пробиване на дупки, бил един от тях. Лекарите вярвали, че могат да лекуват заболявания като конвулсии, главоболия и инфекции. Мислели, че различни болести са причинени от зъл дух, хванат в човешката глава, и така те пробивали дупки, за да оставят духа навън. За щастие тази практика е била почти напълно изоставена до края на Средновековието. Изследванията на някои изкривени черепи показват, че някои пациенти дори са успели да оцелеят след този екстремен метод на лечение

  На жените не им е било разрешено да плачат на погребения

 Обичайно погребение в древен Рим започвало с шествие по улицата. Колкото повече хора присъстваили на погребението, толкова по-уважаван бил човекът. Понякога семейството на починалия наемало специални жени, които да плачат, за да впечатлят тълпата. За да направят своята тъга правдоподобна, жените разкървявали бузите си и скубели косите си. По-късно тази традиция започнала да се смята за твърде крайна и отрицателна. Хората не са имали право да наемат професионалисти за плач, защото „тези действия са довели до силни емоции и са несъвместими с идеята за спокойния живот на гражданите”.

  Бащите има ли право да убиват любовниците на дъщерите си

 

Бащите са имали много силно влияние върху цялото си семейство и особено върху дъщерите си. Всъщност, те имали право да изберат добър съпруг за тях. Правилата били много строги и една дъщеря нямала право да има интимна връзка с никого преди брака си. Баща та има законното право да убие любовника на дъщеря си (и дори нея), ако ги улови да прелюбодействат. Любопитен факт е, че римлянките винаги са принадлежи на семейството на баща си, дори след брака.
 В древeн Рим бащите са могли да продават синовете си в робство, но само 3 пъти Бащата е бил главата на семейството и притежавал абсолютна власт над жена си, децата и домакинството. Бащите също имали правото да решат дали да задържат новородените в семейството. 

 На бащите е дадено правото да продават синовете си в робство. Ако човекът, който купи „роб”, вече не се нуждаелл от него, той се връщал в бащиния си дом. Въпреки това, той можел да направи това само 3 пъти, в противен случай той се смятал за лош родител.
 Лекарите са използвали чесън вместо тест за бременност
 Липсата на подробни медицински познания в анатомията не позволявали на лекарите да кажат със сигурност защо някои жени могат да забременеят, а други не могат. Въпреки това, те използват няколко естествени методи за тестване за бременността. През 1350г. пр. Хр на жената се препоръчвало да навлажнява семена на пшеница с урина. Ако семената покълвали, тя била бременна. Друг начин за извършване на тест за бременност включвал поставяне на скилидка чесън или лук в нейната вагина. Трябвало да престои една нощ. На следващата сутрин лекар „тествал”  дъхът на жената – ако е с аромат на чесън, то значи тя била бременна. Слава богу, днес имаме съвременна медицина!
В древен Египет хората обръсвали веждите си, когато страдат по починалата си котка

 
Хората в древен Египет почитали котките като любими животни и вярвалит, че котките са носели късмет на семействата, с които са живели. Бастет, богинята на дома, котките и плодородието, е изобразена като котка или като жена с глава на котка. Котките са свещени и всеки, който им е причинявал страдания, е бил осъден на смърт. Когато домашният любимец починел, семейството си обръсвало веждите в знак на траур.  Тялото на котката било балсамирано и поставяно в семейна гробница.
  В древeн Рим имало обществени тоалетни
 Вече знаете, че хората в древния Рим са използвали всички възможни средства, за да се грижат за личната си хигиена. Те редовно посещавали обществени бани, тоалетни и използвали ексфолиращи почистващи препарати и тоалетни гъби. Само много богатите хора обаче могали да си позволят да имат собствена баня или тоалетна в къщата си. Другите 95% от населението използвалиобществени тоалетни, изработени от дълги редици от масивен камък или дърво с дупка. Постоянната течаща вода от ваните изплаквала отпадъците в канализационната система.  

 https://debati.bg/10-neshta-koito-drevnite-hora-sa-praktikuvali-no-koito-sa-napalno-otkacheni-v-nashi-dni/

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>