КАК И ЗАЩО СЕ РАЖДА ИДЕЯТА ДА НОСИМ ПАНТАЛОНИ? БР.220

Ако сте се вглеждали в скулптури на древни гърци и римляни, може би ви е направило впечатление облеклото им.
Във филмите, пресъздаващи историческата действителност в Древна Гърция и Древен Рим, също облеклото прави впечатление.
В съзнанието на повечето от нас остава идеята, че в древността хората са увивали платове около тялото си, които са прикрепвали с колани и игли и така са се показвали в обществото.
Но след като в древността римляни и гърци, а и египтяните, които пък съвсем са се обличали леко и невинаги са носели обувки, са носели туники и тоги, как изведнъж хората започват да носят панталони?
През IV в. пр. Хр. представителите на елита в Рим
се изправят срещу една странна нова тенденция на улицата – панталоните. От римските граждани те били считани за варварско облекло.
По това време много готи и хуни са част от официалната римска армия и въпреки че те са приети добре в обществото, странният им навик да носят панталони дразнел римляните.
До 399 г. пр. Хр. в Рим са приети два закона, забраняващи носенето на панталони
и обувки, нарушаването на които подлежало на „наказание според законовия статут“.
На облечените в тоги римляни вероятно им е било по-удобно, отколкото на хуните и готите, въпреки че размерите на тогата с годините нарастват и тя достига до дължина от 6,5 м и ширина от 3,5 метра.
Омотаването ѝ около тялото и надиплянето се превръщат в дълга и трудоемка работа, извършвана от робите, а носителят й не извършвал резки движения и ходел бавно, с величествена осанка, за да не развали това сложно съоръжение.
Неслучайно с времето това облекло в Рим е изместено и неслучайно то е изместено от „варварските“ панталони, въведени от хуните.  
През 2014 г. в Западен Китай археолози откриват два скелета,
погребани преди между 3000 и 3300 г. Скелетите са на мъже на средна възраст, облечени в панталони, които се превръщат в най-старите панталони, откривани някога.
Въпреки че мумията на ледения човек Йоци, открит през 1991 г., за който се смята, че е живял преди над 5000 години, също е открита с панталони,  те са по-скоро клин от козя кожа.
Панталоните, открити през 2014 г. в Китай, се отличават с майсторство и напредничавост. Те са от вълна и са шити, образувайки един цял панталон, а не панталон от няколко съставни части.
Освен че са изключително „модерни“ за времето си, тези панталони са имали много важна роля – да топлят.
Другата причина да започнат да се носят панталони са конете
Или по точно – язденето на коне.
Много историци свързват разпространяването на панталоните по света със разпространяването на конете.
Скелетите на двамата мъже, открити в Северен Китай, потвърждават тази теория.
За разлика от останалите останки, открити в гробището, двамата мъже са погребани с дървени коне и приспособления за езда.
Техните панталони едва ли са първите, обличани на Земята, но пък са останали и до днес, за да хвърлят светлина върху въпроса – кога и как започваме да носим панталони.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-i-zashto-se-razhda-ideiata-da-nosim-pantaloni-6092616

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>