Пловдив пази това, което наричаме цивилизация

Автор: Галя Митева 

 Репортаж за посещението на Елен Карер д,Анкос в Пловдив
Елен Карер д’Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят.
Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на франкофонията. Отдели време и за журналистите и сподели какво мисли  за Пловдив и цивилизацията, за Русия и  Европа. 
След като разгледа Къщите Ламартин и  Клианти,  на Античния театър, Елен Карер д,Анкос, която идва за първи път в Пловдив, сподели, че е очарована, но не изненадана,защото е чела възхищението на Ламартин от изключителния Пловдив. Това,което  вижда днес в Пловдив определи като запазено минало,което същевременно е  и живо, това е като  брак  между минало и настояще, това е, което наричаме цивилизация.
През ХХ век имаме навика да правим всичко бързо. Днес се живее ускорено. Хората са загубили смисъла на историческата дълбочина. Но не всичко е еднакво. Не всичко е едно и също. Обаче, човек трябва да се спира и да погледне всичко това – потапяне в миналото, в цивилизацията, което е Европа.                                          
Историчката каза още ,че е очарована от домакинството на Пловдив като ЕСК, но може да имате голям проблем, трябва да се канализира това, което се случва, за да не стане безпорядък и панаир. 
Пловдив предлага една историческа концепция за връщане и схващане на културата. Затова се радвам,че сте ЕСК.
Като историк, който прогнозира разпадането на Съветския съюз,   в съвременната ситуация, тя  определя отношенията  между Русия и Европа  като  важни за бъдещето на ЕС, защото  Русия е мост Европа и Азия, която е новата световна сила.
Създаването на Европа е  миракъл,чудо, казва още д,Анкос, но  не се наема да прогнозира бъдещето. Пожелава силна Европа, за което много важни са предстоящите евроизбори. Защото Европа има нужда да се замисли, да размисли за себе си…
Отношенията между Европа и славянския свят,  след влизането в ЕС на някои славянските държави, благодарение на историческите и културни връзки, е постигнато  политическо равновесие. Но не винаги е така. Например Полша, която е много близща с Франция, при някои политически различия, културата и историята не помагат.   А  познаването на историята, а не да се живее, като че ли всичко започва от днес,  дава най-точните съвети. Историята дава съветите.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101094917/plovdiv-pazi-tova-koeto-narichame-civilizacia-i-koeto-e-evropa?fbclid=IwAR3qKKV0k_7DuIlsUenS1KDVmry6OztAFOqFWv8igIwjVdnp2Re61NydWFY

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>