МИНИМУМ

В живота ,човек иска всичко тук и сега.Избира  най- скъпите джиесеми,най-марковите коли,най-скъпите апартаменти. Всичко най.Облича  се според последната мода.Убеждава ни, че скромността не е положително качество. Предявява претенциите си, преди  някой да са поискали това от него.Няма време за губене,трябва да успее на всяка цена.Но на каква ? Всъщност си задаваме този въпрос едва, когато здравето ни се разклати.Губим равновесието си или изпускаме нервите си, а тогава вече е късно.Както знаем, прекомерните амбиции не водят до добри резултати. Добрите резултати предполагат по- малко амбиции. Повече концентрация изисква  познаване на материала и правилен подбор на изразните средства. Големият творец сякаш се “разтваря” в своите творби.                               
7ddf168d-635a-4cc2-9e36-3dd3e0911a0c_1.a31b6ca6ca9f7454e9a04c612e35ff29Constantin Brancusi/Константин Бранкузи        /1876-1957/е румънски скулптор,художник и фотограф-легендарна фигура в европейския авангард.Следва в Букурещ,Мюнхен и прочутото Училище за изящни изкуства    Париж  -1905-1907/.Той е един от пионерите на европейския  модернизъм. Комбинира в своите скулптури чистите    геометрични форми, естествената форма на използвания от него материал и символичните алюзии на изобразителното изкуство.
В творчеството му съжителстват хармонично примитивния екзотизъм на великите Пол Гоген,Пабло Пикасо и Андре Дерен и романтизма,който води своето начало от традициите на византийското изкуство и мистериите на бог Дионис.
Неговото творчество оказва огромно влияние върху развитието на скулптурата на 20 век.Способността му с минимално въздействие върху материала да постига впечатляващи резултати вдъхновява развитието на минималистичното изкуство.
Комплексните послания на неговите творби не са разбрани веднага от артистичните среди и широката публика.За  щастие, той получава подкрепа от неочаквана посока.Великият френски актьор,изключителен бизнесмен и високоценен колекционер, Ален Делон вижда огромния му потенциал.Той не само прави първите сериозни откупки на негови творби,но и се превръща в истинско рекламно лице  творчество му във Франция и Западна Европа.И до днес, Делон притежава най- голямата частна колекция от творби на Бранкузи в света.
Днес творбите на Бранкузи-“Целувката“/1908/,“Спящата муза“/1910/,“Птица в пространството“/1919/,“Безкрайната колона“/1938/ са емблеми на изкуството на 20 век.
Бранкузи доказва че с „минимални концентрирани усилия“ могат да се създадат истински шедьоври.
Георги Караджов 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>