Проучване: Създателите на Стоунхендж са дошли от Анадола бр.222 Анадола

Според учените ДНК-то на създателите на феномена Стоунхендж е с произход от региона на Егейско море

Много мистерии съществуват около създаването на внушителния мегалитен комплекс Стоунхендж, символ на Великобритания.
Древна астрономическа обсерватория или свещен храм, всеки камък, всеки лъч светлина е бил и продължава да бъде обект на проучвания и догадки за това какво би могло да символизира изграждането му.
Най-скорошното изследване на Стоунхендж показва, че ДНК-то на неговите създатели е с произход от региона на Егейско море.
Същите тези хора са донесли на острова тайните на земеделието, погребалните ритуали и керамичното изкуство
Източник: iStock/Getty Images
Проучването, чийто ръководител е д-р Селина Брейс от лондонския природонаучен музей, се базира върху ДНК анализ, извлечен от останките на 47 земеделци от неолита и 6 ловци от мезолита.  
От резултатите става ясно, че голяма част от населението на Великобритания от периода на създаване на Стоунхендж, е произхождало от Анадола.
Учените свързват това откритие с масовата миграция към Европа на популациите от региона в този период.
Източник: iStock/Getty Images
Подобни проучвания са правени преди на териториите на Испания и Португалия. Резултатите са били идентични – преобладаващо ДНК на популации от региона на Егейско море.
Въпросите около това проучване са много, но то дава един много важен отговор – кой е донесъл традициите на земеделието и кой е научил местното население, което дотогава се е изхранвало с лов и събиране на диви плодове, да обмисля и планира бъдещето си.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/prouchvane-syzdatelite-na-stounhendzh-sa-doshli-ot-anadola-6094486

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>