Учител от глухо африканско село бр.222

  е признат за най-добър учител в света и ще получи 1 милион долара

Говорейки за професията на учителя, повечето хора използват думата “призвание”. Всички искаме да имаме учители до нашите деца, които изгарят от работата си и могат да интересуват, мотивират и вдъхновяват детето. Има две мнения по този въпрос: „талантлив човек ще се справи, въпреки препятствията“ и „талантлив човек започва с добър учител“.

Благотворителната фондация, която през 2015 г. е основана от голям бизнесмен Слънчев Варкай и чийто попечител е владетелят на Дубай, шейх Мохамед ибн Рашид Ал Мактум, всяка година връчва наградата на най-добрия учител в света в Глобалната учителска награда .

AdMe.ru прояви интерес към това кой стана победител през 2019 г., защото бяха подадени 10 хиляди заявления от 179 страни, а размерът на наградата е 1 милион долара.

Учител от глухо африканско село е признат за най-добър учител в света и ще получи 1 милион долара

Представители от Индия, Австралия, САЩ, Кения, Холандия, Бразилия, Япония, Аржентина, Великобритания и Грузия достигнаха финала.

Но най -доброто от най-добрите бе признато като учител по физика и математика, францискански монах Петър Табичи от Кения. Церемонията по награждаването се проведе в Дубай, а името на победителя беше обявено от актьора Хю Джакман.

Учител от глухо африканско село е признат за най-добър учител в света и ще получи 1 милион долара

Петър учи в малко африканско село, чиито жители често нямат най-важното. Въпреки това, неговите ученици са известни със своите победи в международни научни състезания и този факт привлича вниманието на съдиите.

Но училището, в което учат, на пръв поглед не трябва да печели. В нея има по един учител за 58 ученика, само един компютър, а за да стигнат до уроците, много деца трябва да пътуват значителни разстояния по пътищата, замъглени поради дъждовния сезон. Повечето от учениците са Табичи от бедни или еднодетни семейства, сираци. На училището липсва достатъчно финансиране, така че Петър дава 80% от приходите си за развитие – училищни униформи, учебници и учебници.

Преди 7 години той преподава в частно училище, а след това решава да поеме достойнството на францискански монах и да се откаже. Кодексът на този ред предполага строгост, помагане на ближния. Ето защо преподаването в лошо училище се е превърнало в милосърдие и Петър може да остане свещеник.

„Тази победа не ми принадлежи: тя демонстрира постиженията на младите умове. Тук съм само заради успеха на моите ученици. Победата им дава шанс. Това означава, че те нямат граници. 

Петър казва, че използва различни методи за мотивация на учениците, защото тайната на успеха е вярата в собствената сила. Всеки може да намери сделка по свой вкус и да се чувства уверен. Петър учи децата да гледат нещата от различни ъгли. Ето защо в училище са популярни различни видове проекти, където студентите могат самостоятелно да организират целия процес и да анализират резултата.

Учителят не разделя тези проекти на “хладно” и “не много”: най-важното е фантазията и независимото вземане на решения. „Творчеството е много важно, особено в трудни ситуации и при ограничени ресурси “, казва Питър.

Учител от глухо африканско село е признат за най-добър учител в света и ще получи 1 милион долара

В училище има научни и творчески клубове и всеки се проявява там, където смята, че е подходящ.

„Гледането на учениците ми нараства в знания, умения и увереност е моята най-голяма радост в преподаването. Когато станат жизнеспособни, творчески и продуктивни в обществото, аз съм абсолютно удовлетворен, защото успях да стана стимул за тях и ключ, който отваря техния потенциал по най-вълнуващ начин. “

Петър също успя да се докосне до проблемите на толерантността: създаде “Клуб на мира”, където събра представители на 7 етнически групи, хора от различни религии, които посещават неговото училище.

Учител от глухо африканско село е признат за най-добър учител в света и ще получи 1 милион долара

И какво отговори най-добрият учител на света на въпроса, който всички се притесняваха: как щеше да изхарчи своята награда?

На първо място, това са компютърни ресурси, развитие на научна лаборатория и нови проекти, които могат да бъдат от полза за хората. Например, Петър иска да научи учениците как да отглеждат устойчиви на суша култури и такъв проект е жизненоважен за Африка.

Интересното е, че според условията на фонда победителят има определени отговорности, а наградата от 1 милион долара не се изплаща веднага.

Всяка година, за 10 години, победителят получава $ 100 хиляди, а той трябва да остане в професията 5 години и да бъде глобален посланик на Фондация Варкей – да присъства на събития, да общува с представители на медиите и да преминава обучение.

Ние сме доволни от такива хора: техните истории са ярка илюстрация на това, което се нарича “цел на живота”. Какво мислите за състезанието и неговия победител?

Снимка на визуализацията AP / Associated Press / East News 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>