Започват геофизични проучвания на най-стария тракийски център

Автор: Иванка Петкова

 Интервю на Иванка Петкова с доц. Костадин Кисьов

Започват геофизични проучвания на най-стария тракийски център в България, който се намира край карловското село Васил Левски. Проучванията се извършват на площ от 15 декара със специализирана техника от Минно-геоложкия институт, съобщи ръководителят на разкопките доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей в Пловдив.
Целта е да разберем колко е площта на укрепената част – т.нар. цитадела, общата площ на града, както и на каква дълбочина са построени градежите и стрктурите на целия тракийски център, обясни Кисьов.
Проучванията ще се правят в периода юни – август, така че в края на периода да се изясни какви разкопки предстои да се правят на терен. За геофизичните проучвания община Карлово отпусна 35 000 лв. от бюджета си. 
Селищният тракийски център край село Васил Левски най-вероятно е бил административно и политическо средище на някой от най-ранните царе на Oдриското царство в край на VІ началото на V в.пр.н.е., в който са живели и пътуващи гръцки майстори, често наемани от тракийските царе за строителство на гробници или укрепителни съоръжения.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101114393/zapochvat-geofizichnite-prouchvania-na-nai-staria-trakiiski-centar-u-nas?fbclid=IwAR3335Ms7drJ1nfkMHY7hB9W0t8mKPAs1yL53XVhxzazsZ8nFhvCHlc3Arc

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>