10 от най-редките породи кучета

Бразилски мастиф. Ловджийско куче. Както и самото му име подсказва, води началото си от Бразилия. Известно е със своята агресия и отлични умения за проследяване. Предпазливи са към непознати и изключително лоялни към стопаните си.

Снимка: Artush / Shutterstock

Дори най-големите любители на кучетата рано или късно попадат на порода, която никога не са чували. Това не е изненадващо. Пълно е с множество редки породи. И този списък го доказва.

Може би сте чували за всички, може би някои ще ви изненадат. Проверете!

Новогвинейско пеещо куче

От диво животно тези кучета са се превърнали в любим домашен любимец по целия свят. Произхождат от Нова Гвинея и се отличават с характерните звуци, които издават и които приличат на пеене.

Снимка: Aubord Dulac / Shutterstock

Стабихоун

Произхожда от Холандия. Има добри ловни и охранителни способности. Среща се рядко – на света са останали около 3400 броя от тях. Има дълга козина и здраво тяло. Достига до 49-54 см височина и тегло до 25 кг.

Снимка: Lee319 / Shutterstock

Муди

Произхожда от Унгария. Кучетата от тази порода обикновено тежат между 8,2 и 13 кг и са високи между 38 и 48 см при холката. Козината е средно дълга и къдрава, по-къса по краката и лицето. Мудито е обикновено куче-пастир, но се използва и за пазач на стадата и ловец на гризачи.

Снимка: cynoclub / Shutterstock

Лагото Романьоло

Лагото романьоло е порода кучета, чиято родина е Италия. Смята се, че тя е предшественик напудела и португалското водно куче. Някога те са използвани предимно за лов на пернат дивеч, но днес са предпочитани домашни любимци и търсачи на трюфели.

Снимка: Jne Valokuvaus / Shutterstock

Azawakh – африканска хрътка

Високи и стройни, отлични ловджии, тичат изключително бързо (до 64 км / ч). Използвани са за лов на газели.

Снимка: Aneta Jungerova / Shutterstock

Тайландският риджбек

Тайландския Риджбек е бил развъждан със специална мисия, а именно ловът на кобри. Това е рядко срещана порода с изключителни ловни и охранителни качества. Външният им вид е впечатляващ с добре развитата си мускулатура, клиновидна глава ищръкнала нагоре опашка.

Снимка: Lenkadan / Shutterstock

Чехословашки вълчак

Породата е получена при експеримент при кръстосване на немска овчарка с европейски вълк, имал за цел да създаде порода, обединяваща най-добрите качества на двете породи. През 1982 става национална порода на Чехословакия, а през 1999 е призната от МФК.

Снимка: Marben / Shutterstock

Норвежки лундехунд

Сравнително малка порода и принадлежи към групата на шпицовете. Лундехундите се използват от повече от 1600 години за лов на кайри по норвежкия бряг. Техните компактни нокти позволяват нападането на гнезда по клифове и пещери.
 

Снимка: Professional photo prop / Shutterstock

Койкер дог или малко холандско куче
Този малък спаньол е сравнително стара холандска порода, официално призната през 1966 година. Неговата задача е била да примамва водоплаващия дивеч, бидейки доста ексцентричен ловец. Много гъвкаво и ловко кученце, макар и не достатъчно популярно дори и в родината си.
https://www.obekti.bg/zemya/10-ot-nay-redkite-porodi-kuchetaСнимка: Mikkel Bigandt / Shutterstock

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>