Здравко Палазов – „Песен за човека” (по Густав Малер) бр.226226

Pokana_web

3 – 24 септември 2019г.
 
Есенният ни сезон започва със самостоятелна изложба на живописеца Здравко Палазов, който е добре познат на пловдивската публика, но излага за първи път в галерия Аспект. Художникът се е постарал да подготви и представи една изцяло нова колекция картини, рисувани специално за пространството на галерията и обединени под мотото „Песен за човека” (по Густав Малер).
Тридесетината платна в експозицията, предимно малък и среден формат, са характерни за творческия натюрел на Здравко Палазов и в този смисъл няма изненади. Тематичното обобщение „Песен за човека” и посвещението на Густав Малер, макар и да  изглеждат на първо четене доста претенциозно, са пластически и стилистично защитени. Художникът споделя, че Петата симфония на Малер е в основата на неговото вдъхновение и намира музиката му за облагородяваща и вдъхновяваща. „Дори драмата при него е човешка, дава сили, облагородява. За разлика от Вагнер, той е градивен, внушава красота, вяра и надежда.” – разсъждава Здравко Палазов. Под въздействието на изпълнението на Виенската филхармония, той открива връзките на тази божествена музика с философията на древността, дори отива по-далеч и намира близост с тракийската култура и религии, които са изключително освободени, карат хората да постигат върхове, да ценят живота и да му се наслаждават. Именно тези разсъждения са и ключът към разбирането и тълкуването на картините на Здравко Палазов. Оригинален и разпознаваем като творец, той извежда вълнуващите го философски теми с прецизност и вещина, сътворявайки красива, чиста и духовна живопис. Не случайно в заглавията на картините му се повтарят думи като път, светлина, притча, начало. Към фигуралните композиции в изложбата органично са вмъкнати и няколко пейзажа, заредени с магията на Родопа планина, както и абстрактни платна, също натоварени с общото внушение.
За всеки, който се вълнува от древните притчи, от духовните послания на миналото и от градивността на човешкия талант и дух, срещата с картините на Здравко Палазов ще бъде истинско откровение. Изложбата се открива на 3 септември, вторник, в 18.30 часа и ще остане до 24 септември.
                                                                                                                                  Олга Петрова
БИОГРАФИЯ
Здравко Палазов е роден на 18.10.1957г. в гр.Смолян. Завършва Художествена гимназия в периода 1972-1976г. в гр. Казанлък. Продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност ”Живопис” при проф.Добри Добрев. Завършва през 1984г.
Силните му изяви започват почти веднага след като излиза от Академията.Участва във всички национални изложби в градовете: Силистра, Русе, Габрово, Велико Търново, Видин, Бургас, Варна, Търговище, Добрич, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Стара Згора, Казанлък, Плевен, Кюстендил, София, Сливен.
Внушителен е броят на самостоятелните му и представителни изложби в чужбина: Канада -1986г. Германия -1985, 1987, 1989 и 2017г.; Чехия -1985 и 1989; Полша-1985;Франция-1987;Швейцария-1985,1987,1988,1996,1997, 2017г., Япония-1988, САЩ -1994  И  2007 г. Гърция -1990; Испания -2001 и 2011;Унгария-2001 и 2016, Австрия-2002 и 2017г. ,Словакия -2002; Русия-2004, Сърбия -2006г. и др.
Негови творби са притежание на Национална Художествена Галерия, Софийска градска галерия и галериите в Смолян, Пазарджик, Добрич, Силистра, Казанлък, Шумен, Търговище, Кърджали и др, Десетки негови творби са откупени от частни галерии и колекционери по цял свят.
Не по-малък е списъка на самостоятелните му изложби в България: Смолян – 1985, 2017г, София – 1987, 1992, 1994, 2004, 2009 г., Пловдив – 1987, 1991, 1993, 2004, 2009, 2014, 2018 г., Варна – 1996, 2001, 2006, 2014, 2017 г., Бургас – 2014, 2015, 2019 г., Видин – 2005, 2006 г., Пазарджик – 1987 г., Добрич – 1990 г., В. Търново -   2004 г. и др.
Има редовно участие в десетки регионални изложби в градовете: Добрич, Пазарджик, В.Търново, Видин.
Организатор е на 21 национални и международни пленери по живопис.
Илюстрирал е над 40 книги между тях и на авторите Иван Радоев, Найден Велчев, Уилям  Мередит, Дамян Дамянов, Надежда Захариева, Усин Керим, Ганчо Керечев и др.
Слабостта и проникновението му към писаното слово го карат да се включи заедно с поета Ганчо Керечев в създаването на сп. Проглед-издание за литература и култура през 1993г., което излиза до 2010г. Самият той пише стихове, някои са включени в този каталог.
Участва в създаването на Закона за културното наследство на България.
Директор на Художествена галерия Смолян.
 
 
КОЙ Е ЗДРАВКО ‘ПАЛАЗОВ В НАШАТА СЪВРЕМЕННА ЖИВОПИС?
 
Академик Светлин Русев
Има автори които не се нуждаят от представяне.До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словестна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора.
Всяко докосване до живописта на Здравко Палазов само по себе си е откритие и като пластическа стилистика, и като духовно послание – от онези открития,които във време на хаос, разруха и насилие са като самотни вестители на човешкия стремеж към светлината. Странен и оригинален творец – живописец, за който живописта преди да бъде красива живопис е послание за духовна чистота. Живопис,която идва при нас като древна притча за вечните измерения на човешкото поведение, за изпитанието и движението на духа, за природата като среда в която витаят мощни енергии на съзиданието и разрухата. В определен смисъл, тези малки притчи за пътя на човека са като отворени прозорци към един друг свят на хармония, почтеност и красота.Един свят в който всеки има право да живее, но не всеки има сили да стигне до него.
Като пластическа стилистика живописта на Здравко Палазов съчетава древните традиции на Изтока, ренесансовата чистота на формата с едно модерно разбиране за строежа на композицията на нейния вътрешен живот, изразен и постигнат чрез външната форма.Това е изкуство, преминало през личната опитност, която времето е натрупвало ато въпроси и отговори за онзи път, по който всички минаваме, но не всички осъзнаваме като възможност ,като част от изпитанията-утре да бъдем по-добри от днес.
Извесна истина е че живописта е такава,какъвто е нейния автор.Живописта на Здраво Палазов е духовно красива, пластически обаятелна и нравствено съдържателна. Поучителна без да е назидателна-живопис, родена по законите на сърцето, живопис която живее по законите на духа, изкуство със свое време и свое пространство във вселената на духа.
А както е известно,това е територията на истината!
  Olga Petrova

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>