ФИЛИПОПОЛИС

Бащата на  великия Александър Македонски Филип Македонски е цар на Македония. От 359 до 346 година,като македонски цар води 11 войни в южната част на  Балканския полуостров.Прославя се като майстор във воденето на  война и новатор в тактиката на военните действия.
342 година преди новата ера превзема от тракийското племе одриси Евмолпия /първото известно име на Пловдив/.Преименува  го на Филипопол.През следващите 6 години  до смъртта си -336 година води две войни с Атинско-тиванския съюз и Спарта,като се готви за голямата война с Персия.
Едва ли за тези 6 години е бил често в Пловдив.Не е известно и да е отделил значителни средства за развитието на града.Когато превзема  Евмолпия тя е вече процъфтяващ  тракийски град.Всички твърдения,че той е създал или градил Пловдив са манипулации.
Все пак влиза в историята на нашия град с най-старите документирани военни учения в Тракия.Според летописци той нареждал да изнасят на скалите на Таксим тепе /при днешното музикално училище/ стол /трон/, от който наблюдавал ученията на войските си в полето в подножието..Това се случвало в равнината между днешния хотел „Тримонциум“, Аграрния университет,Сточна гара и квартал „Въстанически“.
По книгата на Николай  Илчевски  „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>