ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА

В Пловдив, близо до величествената  катедрала „Свети Лудвиг“ на площ 2 декара е разположена най-голямата раннохристянска  базилика на Балканите.Разкрита в резултат на археологически разкопки през 1982 и периода 2014-2019 година. Тя скоро ще разкрие цялата си красота в първата българска европейска столица на културата.
Базиликата е изградена  през IV век. В нея са открити два слоя цветни мозайки- първия от  средата на IV, а втория от V век.Според специалистите, те са изработени от различни екипи художници.
В по-ранната мозайка са изобразени 120 вида птици.Могат да се различат и мозайки с допиращи се кръгове и дори кантарос- извор на живота.Вторият пласт е с по-различна декорация.Още в древността, теренът е бил нестабилен и майсторите го изградили, за нивелация.
Епископският храм е разполагал с мраморен амвон с двойна стълба.Базиликата е дълга 90 и широка 40 метра. Тя е по-голяма от откритата в град Антакия Турция -1500 кв.м. с 500 кв.м.
При второто голямо проучване е открит огромен медальон,изобразяващ паун с разперена опашка, който символизира безсмъртието.Тя е била разрушена от катастрофално земетресение през  VI век,преди това опустошена при готското нашествие на Пловдив  през 251 година.През средновековието е некропол.В нея са открити кости на 252 души, положени през XII-XIV век.
Техниката,с която се правят мозайките е опус тесалатум.Разноцветните камъчета от по-ранния  пласт са в четири цвята- бял, черен, охра, червен. Във вторият се откриват много символи,някои олицетворяващи Райската градина.
Едно от най-забележителните открития при разкопките е стела с имената  и длъжностите на 44- ма членове на тайно религиозно сдружение, почитащо бог Дионис, от времето на съимператорите Валериан и Галиен.
Съществува спор, кога е построена базиликата. Според ръководителките на двете археологически разкопки, през 1982 и 2014-2019 година, Елена Кесякова и Жени Танкова, това е времето на император Константин Велики. Според професор Казимир Попконстантинов от ПУ „Паисий Хилендарски“, това е станало при наследника му великия византийски император Теодосий.
Стената на толерантността се намира в западната част, близо до древния храм и е създадена по инициатива на фондация „Америка за България“ и Община Пловдив,които съфинансират реставрацията на базиликата.Тя започва с прочут текст на националния герой на България Васил Левски „Братство всекиго,без да гледаме на вяра и народност“.На нея остават възпоменателни надписи представители на 23 посолства в България.Ще цитирам две от тях:
Посолството на САЩ: „Любовта е единствената сила,способна да превърне врага в приятел“.
Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО „Гняв,страх,агресия…тъмната страна на Силата са те.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>