НАЙ НАЙ

Най-старата зимна пързалка в Пловдив е била на мястото на сегашните Пеещи фонтани в централната градина.В началото на 20 век естественото блато е оформено с по-стръмни брегове за по-голяма вместимост.След летните забавления с лодки през зимата източвали една част от водата,за да се оформи безопасна ледена пързалка,в която населението се забавлявало с обувки,чехли,дебели чорапи,импровизирани и истински кънки за лед.
Най-първото точно заснемане на града е направено от френския инженер-геодезист и пътешественик Гийом Лежан през 1867 година.Той прави изключително точен план на Пловдив,който изумявал с прецизността си.
Античната синагога открита в района на сегашната църква „Света Петка, е най-старата синагога в територията на древната провинция Тракия.Тя е с богати мозаични подове с еврейски символи и една от малкото в Европа с толкова богата орнаментация.
Най-„павираната“ улица в Пловдив е „Иван Вазов“.Съдържа над половин милион сиенитни павета,добити от скалите на  града около 1900 година.Улицата е проектирана и построена,за да свърже града с жп станцията,която по време на пускането на железницата на барон Хирш от Цариград до Белово през 1873година, е била доста отдалечена в полето.По улицата са пътували файтоните,превозващи заможните пътници от гарата до града.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>