В ПРЕГРЪДКАТА НА ДВЕ МОРЕТА БР.230

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Атракцията за туристите е и крепостта, за която легендата разказва , че е построена по времето на султан Сюлейман Великолепний.Несполучливите му набези  пред Родопската крепост, го амбициран да направи по- голяма. Архитект Мимараз имал задачата  за построяването на впечатляващ военен обект. Той не донесъл обаче победи за Сюлейман, наредил още  в предварителния договор при неполука, Мимараз или сам  да се обеси, или да бъде обесен.Султанският гняв  е дошъл и си е отишъл  с него и с архитекта, но  делото на  последния  стои нeпоклатимо на високия скалист бряг.
Под крепостта учестено диша яхтеното пристанище.Небето  се  опъва на него като тъмносин балдахин.Нощта настъпва незабелязано, необезпокоявани  и се готви да роди  следващия нов ден, слънчев и блестящ,криещ обещания на още по- пракрасни приключения.
Двеста и двадесетте километра  разстояние пропътувах с турски автобус, а не с този, с който дойдох от България. Екскурзоводът насочва вниманието към стар римски път, водещ от Мармарис към областният град  Мула, намиращ се на 60 км.
Успоредно  новото , идеално поддържано  и непрекъснато укрепвано , разширявано и украсявано с олеандрови храсти шосе, е старото пътно съоръжение.Преди хилядолетия  малкото рибарско селце е носило улова си в града. Тесните балкански пътеки  били превърнати  на допустимото място в коларски път. Много подпочвени води,мочурищата – го правели бързо непригоден.От Австралия били докарани  и засадени стотици  евкалиптови дървета с единствената цел-всяко дърво да изпитва от почвата необходимия му един тон вода на ден… Изумително!
 Следва

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>