КРЪСТОПЪТ

Кръстопътят е особено състояние на духа. Натрупал опит,преживявания самочувствие достигаш до място,откъдето можеш да „поемеш“ в различни посоки.Да продължиш напред по избрания маршрут, да завиеш наляво или надясно и така да промениш курса на живота си или дори да се върнеш обратно към положението,откъдето си тръгнал на път.Изборът за всеки човек е труден,но особено тежко е да избираш сред повече от една възможност на собствена отговорност.Градовете и държавите също имат своите „кръстопътища“.Пловдив-Европейската столица на културата 2019 се намира в географския център на Балканския полуостров и може да се нарече „кръстопътището“ на Балканите.“Кръстопътят“ на Южна Италия и регион Базиликата е град Мелфи.
Градът и община Мелфи е разположен в провинция Волтуре /регион Базиликата/.Намира се точно до границите на Базилаката с други два региона на Италия- Кампания и Пулия.Той е едно от най-древните поселения на Апенините,но влиза в историческите хроники, като колонията Венузия – 291 година преди новата ера.
В средните векове е стратегическото място на Южна Италия между териториите, контролирани от Византийската империя и лангобардите.Завладяван няколкократно от могъщите си съседи, той попада под владичеството на големия нормански владетел Уйлям,наречен Желязната ръка.От тук, норманите овладяват Южна Италия и основават Сицилианското кралство.
1059 година става столица на херцогство Апулия.През 1059 и 1109 тук се провеждат папски събори.Мелфи е арена на противопоставянето на две от най-могъщите държави на средновековието –Свещената римска империя и кралство Франция.Надделява империята, а града става за векове феодална собственост на прочутата генуезка фамилия Дориа.
По време на войната за обединение на Италия във втората половина на 19 век, тук избухва кървава гражданска война,наречена бриганда, между гарибалдийците и селската армия,водена от Кармине Кроко,която се бори да възстанови господството на династията на Бурбоните над тази територия.По време на режима на Мусолини, в този район заточват видни антифашисти.Природа и хора сякаш се обединяват срещу Мелфи. През1930 година е почти напълно разрушен от Ирпинското земетресение, а на 26.09.1943 година от бомбардировките на англо-американските съюзни военновъздушни сили.
Въпреки всичко „кръстопътят“ „оцелява“ и както Пловдив в Тракия блести на картата на регион Базиликата.
 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>