ДО МЕСЕЦ МЕСЕЦ: ПЛОВДИВ КАНДИДАТСТВА

 ЗА НЕБЕТ ТЕПЕ И ИЗТОЧНАТА ПОРТА ПО ПРОГРАМА “РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“

 от Виктория Петрова
Документите за социализацията на Небет тепе и Източната порта с финансиране по програмата „Региони в растеж” за културна инфраструктура ще са готови през декември, съобщи кметът Иван Тотев.
„Вече имаме количествено-стойностни сметки за двата обекта.За Небет тепе стъпваме върху проекта на арх. Румяна Пройкова, а за Източната порта – на арх. Галина Пировска. На базата на тази документация предстои външна фирма да изготви бизнес план. Това ще се случи в рамките на 30 дни.  Едва след това можем да подадем документи”, поясни градоначалникът. След това предстои процедура по одобряване от Фонда на фондовете и евентуално подписване на договор.
Общата стойност възлиза на сумата около 10 милиона лева, за да се превърнат двата археологически обекта в атрактивно място за посещение от туристите. Припомняме, че Националният институт за недвижимо културно наследство каза „Да” на идейния проект на екипа на арх. Пировска за Източната порта. Там общината закупи от съдия-изпълнител и стара къща на ул. „Иван Страцимир”. Администрацията на район „Централен” вече има издадена заповед за събаряне. На нейно място ще бъде издигнат павилион, който ще има панорамна тераса, обърната към археологическия паметник. Стойността е около 4 млн. лв.
Проектът за Небет тепе пък отдавна е минал през НИНКН и там процедурата ще бъде още по-бърза.  Стойността му е към 6 млн. лв.
„Двата обекта ще са едни от първите неща, които трябва да се направят в новия мандат”, коментира Иван Тотев.
https://plovdivtime.bg/gradat/do-mesets-plovdiv-kandidatstva-nebet-tepe-i-iztochnata-7514/?fbclid=IwAR0ZMN-EMrV50n9WGV71SJbB-mI-zuQRv18vvaFDwsHyBQjfm6mJ0ZUUWA8

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>