НАЙ НАЙ НАЙ НАЙ

 Пловдивчанката Росица Кичукова,собственичка на винарска изба „Вила Винифера“ държи своеобразен рекорд за продажба на вино.Нейна бутилка мавруд е купена в Москва за 1000 евро малко след 2000 година.
   Най-скъпият плод не е екзотичен,нито рядък.Това е ябълка,произведена в пловдивското поле.Оригиналното в нея е това,че с помощта на слънцето,докато е зреела,на кората й по естествен начин е създаден надписът „10г. в.“Пари“.Отгледана е по поръчка на ръководството на вестника и е струвала на купувача 1000лв.
   Разбира се,за да бъде сигурен,че ще изпълни поръчката,производителят се е застраховал и е отгледал и други ябълки,от които е избрал най-хубавата.
Първата реклама на езика суахили в България е записана през 2005 година в Пловдив.Това е рекламен аудиоклип на сусамените бисквитки „Сусамичи“.Продуцент е Петър Гечев, а сценарият е създаден в KPG-България.В една от ролите играе танзанийски студент от Аграрния университет,който прочита две изречения на родния си език.
   Първият рап в България е записан в радио „Пловдив“ през ноември 1983 година от Тодор Личев.Музиката е на Стиви Уондър,текстът на Николай Илчевски.
Първият председател на Областното управление на Източна Румелия е Иван Гешов.През 1879 година той е избран за член на Областното събрание на Източна Румелия и негов председател.По време на Априлското въстание се включва в акциите за набиране на помощи за населението на пострадалите райони и активно участва в инициативата пред Европа за защита на българските интереси.От пловдивските първенци е натоварен да предоставя сведения на дошлите чужди анкетьори във връзка с разгласяване на зверствата след въстанието.Пише доклад за търговията в Южна България,поискан му от американския генерален консул в Цариград Юджийн Скайлер.Докладът е изключително добре приет в САЩ.През следващите месеци продължава да поддържа контакти с американския консул Юджийн Скайлер и през лятото на 1877 година е назначен за почетен вицеконсул на САЩ в Пловдив.
По книгата на Николай Илчевски   „Пловдив най най най най най

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>