В крепостта Русокастро бр.232

  са открити кости от зубър, камила и турук

Анализът на костите разкрива каква е била природната среда, в която са живели средновековните хора
 
 
Автор: Десант

През 2017 г. при разкопките на крепостта Русокастро бяха открити кости от тур, популярен и като диво говедо. Това лято на обекта археолозите намериха останки от още животни, които разкриват каква е била природната среда, в която са живели средновековните хора.

Анализът на откритите на територията на крепостта животинските кости е направен от бургаския учен д-р Георги Рибаров. Той показва, че в онези далечни векове мястото е било обитавано от европейски зубър, известен още като европейски бизон. Той достига тегло до над 1 тон и дължина над 3 метра.

Особено важни са намерените останки от камила, вероятно едногърба. Досега от периода на средните векове от България са известни подобни останки единствено от крепостта Туида при днешния град Сливен. От римския и късноантичния период са откривани кости от камили само в Кабиле, при дн. Ямбол, и Никополис ад Иструм, до дн. Велико Търново.

Според д-р Рибаров откритата камилска кост в Русокастро показва значението на средновековния град като търговско средище, понеже през средните векове камили са се използвали единствено за керванна търговия и по-рядко – при пътуващите циркове.

От дивите бозайници са открити кости от благороден елен, елен-лопатар, чакал, лисица, дива коза, вълк, дива свиня, див заек. Важни са останките от дивата коза – вид, който обитава високите части на планините и е особено труден за ловуване.

Представителите на дивите птици, от които се намират кости в Русокастро, са: колхидски фазан, яребица, кеклик, голяма дропла, сив жерав, лебед, черноврат гмурец, патица лопатарка, скален гълъб, голяма бяла чапла, обикновен мишелов. Костите от ястреб-мишелов вероятно трябва да се свържат с отглеждането им като животни, с които благородниците са ловували, смятат специалистите.

Домашните бозайници са представени с домашна свиня, овца, коза, кон, магаре, катър, муле, куче, котка, говедо, бивол. Най-много са костите от домашно прасе, следват тези от овца и от коза.

Отглежданите тук през Средновековието домашни птици са кокошка, патица и гъска, като доминират, и то чувствително, костите от кокошки.

Особен интерес представляват останките от водните обитатели. Сред морските видове са есетра и паламуд, като последният е достигал до 2.5-3 кг. Освен тях, са открити и черупки от паури, зелен морски рак и четири вида морски миди.

От сладководните обитатели са документирани каракуда, шаран, сом, бяла риба, сладководна мида.

Открити са и останки от два вида сухоземни костенурки, които са консумирани изпечени заедно с черупките.

Прави силно впечатление, че през 2019 г. 32,2% от откритите в Русокастро кости са на диви животни – тоест, една трета от месната диета на обитателите на замъка в средновековния град е дивеч.

Разкопките на крепостта Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

http://www.desant.net/show-news/51445?fbclid=IwAR1ANuQrZ9B9FaRgl-PsAMJPF8VkIJrlj1OZjb8ccC1-fdUF8WVU7De6vAo

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>