Хората са се разпространили в Южна Америка като инвазивен вид бр.234

На човека му е отнело дълго време да достигне до Южна Америка. Но веднъж оказал се там, той се разпространил като плевел – буквално. В ново проучване, изследователите изброили 1147 археологически обекта, датиращи от преди 14,000 години (точно около най-ранното установяване на хората в Южна Америка). Чрез картографиране на тези обекти, учените могат да видят къде и кога са живели хора. Гъстотата на населените места се увеличава бързо и постоянно от преди 13,000 до преди 9000 години, като хората се разпространявали по всички кътчета на незаетия континент и се научили как да се възползват от ресурсите му.
Но преди около 9000 години, изглежда населението на Южна Америка се стабилизирало. Това се случва с много инвазивни видове, които се намерят в ново гостоприемно обитание –разпространяват се бързо, но след това достигат до максимума на достъпните ресурси и се стабилизират в едно положение. Но в крайна сметка, обитателите на Южна Америка намерили начин да заобиколят това природно ограничение. Преди около 5000 години, човешките популации започнали отново да се разрастват, дори още по-бързо. Какво се е променило? Жителите на Южна Америка преминали от лов и събирачество към отглеждане на култури. Селското стопанство и уседналият начин на живот им дал дори повече ресурси, което им позволило да имат и повече деца.
 
Превод: Росица Ташкова
https://nauka.bg/horata-sa-se-razprostranili-v-yuzhna-ame/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>