Окситоцинът бр.232

Елена Страхилова

Окситоцинът е хормон, който се синтезира от паравентрикуларното ядро в хипоталамуса, след това преминава в задния дял на хипофизата, където се складира, и оттам се отделя в кръвния поток.

Често е наричан „хормон на любовта“, тъй като е свързан с чувствата и емоциите, но в действителност неговата роля е много по–сложна. Той е свързан с регулирането на раждането и кърменето. Преминавайки през плацентата, майчиният окситоцин достига до мозъка на плода и предизвиква действието на определени невротрансмитери за възбуждане на инхибиторите на плода. Така мозъкът на бебето се подготвя за момента на раждането.

Изследователите са открили, че жените, които кърмят, са много по-спокойни в ситуация на стрес  или физическо натоварване за разлика от майките, които не са кърмили. Изглежда, че този хормон помага за снижаване нивата на стреса и намаляване на общото безпокойство при хората.

 

Освен при бременността, подготовката на раждането, контракциите, производството на майчина кърма и майчиното поведение, окситоцинът играе роля също при:

– Свързването между партньорите. Окситоцинът, изпускан от мозъка при жените по време на сексуална активност, е важен за формирането на моногамна двойка с техния сексуален партньор;

– Сексуалната активност. Окситоцинът има връзка с мъжката ерекция и еякулация;

– Повишаване на доверието и намаляване на страха. Високите нива на окситоцин способстват за появата на чувство на доверие, за общата психологическа стабилност и за превъзмогване на евентуални психосоматични страхови пристъпи.

– Аутизъм. Изследване от  1998 г. установява значително по–ниски нива на окситоцин в кръвната плазма при децата с проблеми от аутистичния спектър. Впоследствие през 2003 г. проучване отчита намаляване на аутистичния спектър при  терапия с окситоцин.

 https://nauka.bg/oksitocinat/

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>