МОДЕРЕН

Телефонът започва да се използва в България през 1879 година, като първата линия свързвала кабинета на генерал губернатора на град Пловдив с канцеларията му.
Първият междуселищен телефонен разговор в България е осъществен през 1892 год. между София и Пловдив.Връзката трае около три минути и предава благопожеланията за България на цар Фердинанд до най-видните управленци в края на 19 век у нас.
Първият полет с балон е направен в Пловдив.Устройството на французина Йожен Годар прави 23 полета над града и хълмовете през лятото на 1892 година. Летящото кълбо се казва „Франция“ и издигането му в небето става център на обществения интерес много преди откриването на изложението.
Вестниците публикуват рисунки и скици на балона и представят Йожен Годар и неговия братовчед Луиз Годар,който също е въздухоплавател.Дългоочакваният полет на 19 август предизвиква много по-голямо въодушевление сред тълпата, отколкото самото откриване на изложението.
Най-представителното събитие с участието на българската армия е откриването на Първото промишлено- земеделско изложение в Пловдив през 1892 год., в което са ангажирани 20 000 войници за представителни демонстрации.
За първи път обикновени граждани в България виждат демонстриране на електрическо осветление на специална презентация в Пловдив през 1892 год.По това време цялото население,включително и в столицата София /изключение двореца/ борят тъмнината с газени лампи.Това става точно 13 години след като Томас Алва Едисън представя на пазара първата партида крушки за бита в историята през 1872 год.
Първото най-голямо индустриално предприятие в Пловдив след освобождението е спиртната фабрика на швейцарската фамилия Бомонти.Те оставят трайна следа в историята на Пловдив.Строят оризарна и фабрика за спирт в района на пловдивската железопътна гара.Изграждат спиртоварна в Катуница.Полагат основите на пивоварната индустрия в Турция, а фабриката им в Истанбул е разположена на площ 40 декара.В наши дни „Hilton Istanbul Bomonti” е най-големият хотел в Истанбул и разполага с 829 стаи.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>