ДИНАСТИЯ

Кралските династии формират голяма част от историята на Европа и света.Техните членове ни очароват,възхищават,ужасяват или просто ни остават безразлични.Най-забележителните сред тях стават герои на филми-блокбастъри или книги-бестселъри.И тогава си задаваш въпрос. А дали съществуват династии извън знаменитите благороднически фамилии?…
200px-Jacob_Van_Loo_Self_PortraitИ започнах да търся…Не беше лесно, но…попаднах на следа.Jacob van Loo /Якоб ван Лоо//1614-1670/ бил художник от тъй-наречената „Златна холандска епоха“.Тогава Холандия е била най-богатата държава на света. И точно там Якоб се прочува с историческите си платна.Представете си- неговите „голи рисунки“ са били ценени по-високо от тези на великия Рембранд!Но идва трагедията- Якоб ван Лоо е признат за виновен в извършването на убийство и принуден да напусне Холандия със семейството си..
През1660 пристига в Париж.В1663 година е избран за член на Кралската академия за живопис, и скулптура.Синовете му Louis Abraham van Loo и Jean Abraham van Loo стават поданици на Франция /1667/.И двамата последват професията на баща си.Пътят им не е от леките- единият е изключен от Кралската академия за живопис и скулптура.Напуска и другия, а само година по-късно /1671/, всеки от тях печели награда за своите платна, от ежегодната изложба на картини в двореца Лувър.
Те „изчезват“ от хоризонта за 10 години.Пътуват по Италия и опознават италианското изкуство.През 1682 година им е поръчана декорацията на корабите на кралската флота в пристанището Тулон/Франция/.Синът на по-големия от двамата братя Louis- Jean Baptiste van Loo /1684-1745/ става настойник на по-малкия си брат Carle Charles Andre van Loo /1705-1765/.Jean Baptiste също става художник.1686 година рисува фрески в параклиса на военноморската болница в Тулон.
download (2)Но най-известния и успешен член на фамилията е точно по-малкия му брат Carle Charles Andre van Loo /1705-1765/.Роден в Ница,обучава се в Торино и Рим, за да се завърне в Париж /1723/.Получава първа награда за картина на Кралската академия /1723/,първа награда за историческа картина /1727/,когато побеждава знаменития Франсоа Буше и изключителното признание – Римската награда /1724/. През 1727 година създава серия от илюстрации, към произведенията на великия писател и мислител Торквато Тасо.През 1735 година е избран за член на Кралската академия за живопис и скулптура.Става пръв художник на крал Луи XV/1762/.Огромното му творчество във всички жанрове се отличава с ясен рисунък,прецизен дизайн и изтънчена хармония.В него виждаме апогея на френския класицизъм.
Историята на артистичната династия Ван Лоо по нищо не отстъпва на тази на най-прочутите кралски фамилии.
 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>