Рим ще бъде домакин бр.234

  на най-голямото шоу на Рафаел в света

Рим ще бъде домакин на най-голямото шоу на Рафаел в света

Рим отдава почит на гения от Ренесанса Рафаел с изложба на блокбастери през 2020 година.
Рим ще бъде домакин на “безпрецедентна” изложба, посветена на Рафаело Санцио да Урбино, по-известен като Рафаел, на 500-годишнината от смъртта на художника и архитект от Възраждането.
През 2020 г. ще има няколко големи изложби на Рафаел по света, но най-важното от тях ще се проведе в Scuderie del Quirinale , Рим, градът, в който художникът е прекарал последното десетилетие от живота си.
Римската блокбъстърска изложба, озаглавена просто Рафаел и насрочена от 5 март до 2 юни, ще бъде най-голямото шоу, посветено на гения на Ренесанса , роден в Урбино през 1483 година.
В шоуто ще бъдат представени повече от 200 шедьоври - никога досега събрани на едно и също място – включително картини и скици, както и сравнителни произведения.
Около 100 от произведенията са на самия Рафаел, като 40 картини пристигат на заем от Уфизи във Флоренция, а други идват от Лувъра в Париж, Националната галерия на Лондон и Прадо в Мадрид.
Изложбата ще включва Мадона дел Грандука и Жена с воал от Уфизи; на Портретът на Балдасаре Кастильоне и Автопортрет с приятел от Лувъра и Мадоната на розата от Прадо.
Рафаел се смята за част от триединството на велики майстори от епохата на Ренесанса, заедно с двамата си съперници Микеланджело и Леонардо да Винчи .
Въпреки че умира на едва 37-годишна възраст, Рафаел е бил високо ценен през целия си живот и е бил изключително продуктивен през целия си кратък живот, получавайки големи поръчки от двама папи: Юлий II и Лъв X.Рафаел, разбира се, е погребан в Пантеона .
Пет века след смъртта му през 1520 г. геният на Рафаел живее, наследството му и до днес изумява зрителите.
Докато Рим се подготвя за това, което вероятно ще бъде изложението на столицата за годината,  показващо къде да намерите произведения на Рафаел из града.
авторизиран превод Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>