ЗНАНИЕ

Най-големият център на селскостопански знания в страната е Пловдив. Научноизследователската дейност в областта на агро-земеделието се представлява от Аграрен университет,Овощарски институт,Институт по  тютюна и Институт по зеленчуковите култури.Към списъка могат да се прибавят Земеделския колеж и съпътстващите отрасли:Институт по хранително-вкусови технологии /днес Университет по хранителни технологии/ и Институт за изследване и развитие на храните    /бивш институт по консервна промишленост/.През 90- те години на миналия век заедно с българските младежи в Аграрния университет усвояват знания студенти от54 националности от целия свят. Много от тях в момента са водещи специалисти в държавите си, а някои са дори министри на съответните министерства в правителствата на страните си.Пловдив притежава печатно издание на Рембранд, което е единствено на Балканския полуостров.
Издаденият през 1880 година в Париж луксозен тритомник на Рембранд е с рядък тираж от само 500 броя.Това е било бутиково издание дори за времето си,защото издателството- Qantin е намерирало всеки екземпляр.
Притежаваният от Пловдивската библиотека екземпляр е с издателски номер 351.Закупен е на 13 март 1883 година от лайпцигската книжарница Brockhaus за 338 златни лева по поръчка на Борис Дякович-тогавашен директор на пловдивската обществена книгохранителница. Изданието е толкова ценно,че в Европа някои библиотеки са горди,че притежават дори части от него.Първият том е посветен на творчеството на големия художник-анализи,коментари на специалисти и описания и обстоятелства около създаването на различните офорти.Другите два тома съдържат самите офорти.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>