Комарите убиват по 3 милиона души годишно бр.234

Вярвате или не, но оказва се, че най-смъртоносните животни в света е „нищожният“ на пръв поглед комар. Може и да изглежда невъзможно нещо толкова миниатюрно да убива толкова много хора, но е факт, защото световната здравна статистика твърди, че повече от 2,7 милиона душа по света годишно умират в следствие на инфекциозни заболявания предизвикани от ухапване от комар. По-голямата част от тези смъртни случаи се дължат на малария.
Дори СЗО алармира, че между 300 и 500 милиона случая на същата се появяват всяка година. За това заболяване виновник е женският вид Anopheles. Но не самият комар е този, който убива човека, а маларийният паразит, който носи. Той попада в кръвообращението на индивида след ухапване от насекомото. И макар комарите да са основните разпространители на маларийната инфекция, то те далече не се ограничават само с нея.
Други видове болести, причинени от тях, са не по-малко застрашаващите живота – Западнонилската и Денга треска. Първото е заболяване, с което насекомите се сдобиват, кръвосмучейки от заразени птици. То засяга нервната система и подобно на маларията, може да бъде много опасно, особено при хора с понижена имунна система. Денга треската пък сигнализира за присъствието си посредством обриви, непоносими мускулни и ставни болки. Тя може да бъде фатална, ако не се лекува правилно.
С времето е доказано, че комарите също така се явяват вектор и на други тежки диагнози като чикунгуня, жълта треска, филариоза, туларемия, дирофилариоза, японски енцефалит, енцефалит Сейнт Луис, Зика и много други. Това е така, тъй като комарите се явяват носители на различни по рода си патогени, като тук не е задължително насекомото да е инфектирано с тях. То просто може да се явява носител.
Женският комар в случая е този, който пренася Plasmodium falciparum Plasmodium malariae, Plasmodium ovale и Plasmodium vivax – протозоите, причиняващи маларията. Известно е също така, че някои други видове от летящите досадници са в състояние да паразитизират в хора или бозайници, използвайки комарите като междинни гостоприемници, в които да снесат яйцата си. Крайният резултат, рефлектиращ върху хомосапиенс, е заболяването миаза. Например бръмбарите от рода Dermatobia hominis прикрепят яйцата си в долната част на комара и когато той влезе в контакт с човек или животно, от телесната топлина на гостоприемника се предизвиква излюпването на ларвите, явяващи се инфекциозен агент. Миазата от своя страна, е доста неприятно заболяване, чиято клинична картина се определя от това къде е локализиран причинителят.
В този смисъл в медицинската практика се различава кожна форма на диагнозата, засягаща откритите части на тялото. Тук, в рамките на часове, след като ларвата е попаднала в кожата, се появават болезнени промени при еритема.
На по-късен етап формираните лезии се трансформират в изключително болезнени фурункули.
При раневата миаза ситуацията е доста по-различна, тъй като некротичната тъкан, формирана в раната, се явява храна за ларвите. Поради тази причина се стига до невъзможност за зарастване на нараняването, вторични инфекции, силни болки и фебрилитет. Изключително опасно е, когато ларвите попаднат в органите на зрението, тъй като се засягат засягат очите, орбиталните и периорбиталните тъкани. Обичайните клинични признаци при очната миаза, освен болка, са появата на оток на клепача, увеличени лимфни възли, конюнктивит.
Миазата може да засегне както носа и ушите, така и урогениталната и чревна системи. Някои видове комари могат да бъдат носители и на паразити от семейство Filarioidea, причиняващи състоянието, наричено „елефантиаза“ (лимфатична филариоза), характеризиращо се с подуване на части на тялото. Макар заболяването да се счита за рядкост и за такова, характерно за коренно различни географски ширини от родните, това никак не дава гаранция, че то ще остане там, където е, поради простата причина, носеща името миграция.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>