През последните 20 хиляди години бр.234

  човешкият мозък е намалял със 17 %

Изглежда е доказан факт, че човешкият мозък става все по-малък. Учените смятат, че това по никакъв начин не е свързано с развитието на съвременните технологии (HiddenTruth.site).
Факт е, че тенденцията човешкият мозъка да намалява е започнала преди около 10-20 хиляди години. Ново научно проучване показва, че през това време, обемът на мозъка намалява средно с около 17,4 %.
Учените, водени от проф. Майкъл Хофман от Холандския институт по невробиология, откриват това, като сравняват мозъчните отливки на древни и съвременни черепи. В същото време, промяната в размера на мозъка се случва много бавно. Тоест, при съвременните хора и хората, живели преди няколко века, обемът на мозъка не се различава.
През последните 20 хиляди години човешкият мозък е намалял със 17 %
Защо мозъкът ни е склонен да намалява? Защо хората губят сива материя? Може би ставаме по-малко интелигентни? Или напротив, ставаме „по-оптимизирани“?
Проф. Хофман казва:
„Това не означава, че сме по-малко интелигентни от нашите изкопаеми предци.“
Изследователката Анна Хеншел, магистър на науките, работеща в Лабораторията Social Brain In Action в Университета в Глазгоу, споделя:
„Всъщност, размерът на мозъка изобщо не е показател за коефициент на интелигентност. Това съотношение в най-добрия случай е слабо свързано. При определяне на фактори като интелигентност и сложност на поведението, относителният размер на мозъка може да бъде по-важен от абсолютния.
Но. отново, това не винаги е така. Имаме относителна мозъчна маса спрямо тялото около 2 %, което е повече от много други бозайници. Но мозъкът на умствено изостанал човек може да съставлява до 10 % от цялата му телесна маса.“
Професор Хофман допълва:
„Размерът не е цялата история. Има много повече. Важно е да се разгледа невронната организация на мозъка, как работи и как е организирана невронната мрежа. В тази връзка, можете да сравните мозъка с компютър: по-големият обем не означава непременно, че е по-мощен или по-бърз.
Добър пример е разликата в размера на мозъка между мъжете и жените. Въпреки, че жените имат значително по-малки мозъци от мъжете, няма разлики в интелигентността между половете. Просто се оказва, че мъжкият и женският мозък са организирани по различен начин.“
, защо изобщо се променя размерът на нашия мозък? Окончателен отговор няма. Поне все още.
В продължение на много години, учени и изследователи предлагат различни теории, свързвайки размера на мозъка с всичко, което можем, включително отсъствието на агресия и живота в големи групи.
Професор Хофман казва:
„Най-вероятно това се дължи на намаляване на средния размер на човешкото тяло през последните 10 хиляди години. Това също може да бъде следствие от промените в климата, диетите, хищниците и наличната храна след последната ледникова епоха.“
Размерът на мозъка наистина често зависи от размера на тялото, защото по-голямото тяло изисква по-голяма нервна система, за да функционира. Следователно, на фона на намаляване на тялото, мозъкът също намалява.
Намаляването на размера на човешкото тяло може да се дължи на по-топлите условия на Земята от последната ледникова епоха. Знаем, че в по-студените страни, често имат по-големи тела, защото задържат топлината по-добре.
Други предполагат, че мозъкът ни е станал по-малък в отговор на това, че хората стават по-малко агресивни и по-общителни. Многобройни проучвания показват, че това съшо важи за животни, които живеят в дивата природа, в сравнение с подобни домашни животни.
Някои учени наричат ​​случващото се идиокрация. Тъй като обществото става все по-сложно, мозъкът става все по-малък, защото хората трябва да бъдат по-малко интелигентни, за да оцелеят, и могат да разчитат на помощта на другите.
Едно проучване от 2014 г. предполага, че може да има връзка с културното развитие. Тъй като по-голямата част от нашата памет и културна информация се съхраняват външно – например, в произведения на изкуството или книги, това значително променя мозъка ни.
Много учени предполагат, че има смисъл мозъкът ни да става все по-малък. В крайна сметка, цената за поддържане на мозъка е висока – изисква много енергия за работа. Едно проучване от 2005 г. предполага, че размерът на мозъка намалява чрез естествен подбор, когато разходите надвишават ползите.
Друго изследване сочи, че въпреки, че някои големи животни имат повече неврони в мозъка, във всеки даден момент може да има по-ниска плътност на нервната активност. По-малкият мозък може да означава по-малко неврони като цяло, но да е налице едновременна работа на по-активни неврони.
Способността да подобрим мозъка си е една от основните теми на научната фантастика. Редица компании в момента работят за стимулиране, подобряване и разширяване на мозъка ни чрез технологията. Един от примерите е предприемачът на Neuralink – Илон Маск (Elon Reeve Musk).
Мъск твърди, че компанията може да включи малки устройства в мозъка, което ще ни позволява да взаимодействаме по-добре с технологиите около нас. Но, тези проучвания все още са в началния си етап.
Хеншел казва:
„Ефективността на тези устройства наскоро беше поставена под въпрос от научната общност. Повишената активност в една област на мозъка може да отнеме активност в друга област на мозъка. Различните части на мозъка не функционират изолирано.“
Причината тази тема да е интересна и еднакво объркваща е същата причина, поради която не знаем точно защо мозъкът ни намалява или защо експертите смятат, че да „поправим“ мозъка си с помощта на технологиите може да бъде рисковано.
Все още човешкият мозък крие много загадки. И, може би, е необходим съвсем различен подход.
По материал на Metro.co.uk.
http://hiddentruth.site/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-20-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88%d0%ba/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>