Три

Три е число с особена стойност.Триъгълникът е една от най-устойчивите и известни геометрични фигури.Понятието триада обогатява не една и две философски системи.Светата троица- Бог,син,дух е в основата на християнската религия и християнството.Дори в такава практична област като правото, има изискване за поне трима членове на управителните съвети на юридическите лица.
Един от най-прочутите романи на големия писател Андре Мороа се нарича- „Тримата Дюма“.Първият е Александър /Alexander//1762-1806/.Той е един от най-прочутите френски генерали.Проявява изключителния си талант в Пиринеите,Италия и Египет,където командва кавалерията на армията на Наполеон Бонапарт.Заедно с не без известните Тусен Лувертюр и Аврам Ганибал- легендарния руски военачалник е най- високопоставения военен с африкански произход на своето време.
download (4)Синът му е самият Александър Дюма-баща /1802-1870/.Кой не знае Дюма-баща,кой не е слушал за романа „Тримата мускетари“! Бях склонен да омаловажавам неговото значение за френската и световната литература.Но сестра ми „поправи“ този пропуск.Ако прочетете внимателно „Рицарят от Мезон Руж“ и „Граф Монте Кристо“ ще откриете, един от най-великите романисти на всички времена.За мен, „Граф Монте Кристо“ е най-големият роман на 19 век.Но той е и един от най-забележителните гастрономи и чревоугодници на своето време.Неговият „Голям гастрономически речник“ е шедьовър в областта на кулинарията.И все пак мисля, че най-значимия му принос е от друго естество.Сред многобройните си незаконни деца, той припознава едно и то какво- Александър Дюма- син /1824-1895/.
Да, точно авторът на прочутата „Дамата с камелиите“е обект на безбройни филмови адаптации. Дори великия Верди се вдъхновява от творбата,за да създаде шедьовъра си „Травиата“.Но може би по-малко хора знаят, че именно живота му на незаконородено дете, вдъхновява Дюма-син да създаде натуралистичния театър във Франция.Той надминава баща си.Става член на Френската академия- един от 40- те безсмъртни.Приживе дори е по-популярен от него в родината им.Чрез него, фамилията Дюма се сродява  с една от най-забележителните дворянски фамилии на Руската империя.
И така, тримата наши герои дават своя значим принос в обогатяването на и без това забележителната история на числото 3.
Нещо повече, превръщат се в своеобразна „света троица“ на френската духовност, през тъй-впечатляващия 19 век.
Георги  Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>