ЗАГАДКА-продължение

Шейтdнташ, южно от Джендема, е хълмче наполовина разположено в двора на днешния Стоматологичен факултет.През него минава оградата на днешното учебно заведение.Същият немски инженер Хохщетер още в1869 год. ясно е очертал на топографска карта отделен хълм южно от Джендем тепе.На друга карта от края на 19 век същото място е означено,като Шейтанташ- в превод Дяволски камък.В други старинни скици и карти е отбелязвано и с име Сарай тепе.
Съдбата на хълма Каменица, или още Петреница, е известна и печална.Като награда за участие в Освободителната война общината е дала право на всички опълченци от Пловдив да добиват безплатно и неограничено камък от него.Хълмът е разрушен напълно през 1882 год. и на мястото е изградена Пивоварна „Каменица“.
В зората на 20 век започва унищожаването на Лаут тепе.След 1915 година последните сиенитни останки от възвишението са използвани за настилането на Станимашко шосе.
Малкият хълм /Валери тепе/ срещу баня Старинна се вижда ясно на фотографии от средата на 20 век.Хълмът е бил много удобен за камено-добив.Със сиенитните късове от него е строена сигурно и близката  старинна баня.Днес от него стърчат няколко самотни скали до самото кръстовище.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“  

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>