СРЕБРО

Среброто е химичен елемент- преходен метал. Един от седемте елемента известни от предисторически времена.Той е по- широко разпространен  на земята от златото независимо, че е в неговата „сянка“. Много по-активен от своя конкурент и има много по-голямо приложение в нашия живот. Използва се при създаването на соларни панели,съоръжения за филтрация на вода,проводници,скъпоценности,дори дезинфектанти и катетри.В състезанията, сребърния медал се връчва  за втори в класирането.Този,който е изпуснал първото място и златния медал.Често си задавам въпроса- Какво е да си втори,когато си заслужил първото място повече от победителя?
William Tecumseh Sherman /Уйлям Шърман//1820-1891/ е американски Уилям Шърман – Уикипедиягенерал,бизнесмен,автор и будител.Името му не присъства в класациите на най-влиятелните личности на всички времена.Шърман е герой от Гражданската война на САЩ,но славата остава за друг-неговия командир, легендарния Улисис Грант.Интересно е, че той сам избира мястото си на втория човек в армията.В началото на войната е толкова разочарован от поражението на командваните от него части,че претърпява нервен срив и дори се оттегля от армията.Именно, Грант го убеждава да се върне на служба.Под негово ръководство, Шърман извоюва най-големите си победи.За мнозина, точно неговия стратегически план довежда до спечелване на войната от севера.Но главнокомандващия Грант обира лаврите,кандидатира се за президент на САЩ и печели изборите.Самият Шърман,който няма политически амбиции е избран за главнокомандващ американската армия.Предупреждава бившия си началник за нечистоплътността на политиката,но не е послушан.Администрацията на Грант става една от най-корумпираните в американската история, а самият той почти банкрутира поради направени от него лоши инвестиции.
Gilbert Newton Lewis /Гилбърт Луис//1875-1946/ е американски физико-Гилбърт Люис – Уикипедияхимик- 41 пъти е номиниран за Нобелова награда по химия,но не получава наградата.Откривателят на ковалентната връзка,концепцията за електронните двойки,модерното разбиране за киселините и основите и тежката вода е подминат от Нобеловия комитет. Причина е конфликта му с големия немски учен Валтер Нернст със силно лоби в комитета. Петима негови ученици я получават за по-малки  постижения.Този скандал и до днес „опетнява“ престижа на Нобеловите награди по химия.Една от хипотезите за смъртта на Луис е самоубийство, в резултат на разочарованието му от пренебрегването на неговите постижения.
Понякога историята на „вторите“ заслужава първото място.
Георги  Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>