ДРЕВЕН

Живеем за мига.Желаем да бъдем известни-ако може веднага.Историята ни интересува, доколкото можем да се възползваме от нея тук и сега.Но мъдростта идва не с годините, а с десетилетията, а за обществата в течение на столетия и хилядолетия.Едва в хода на днешната епидемия си спомнихме, че е имало такава от испанска болест,непосредствено след Първата световна война,в която умират повече хора,отколкото във войната.А древните имат какво да ни кажат и покажат.Каква е връзката между създаването на атомната бомба и древната история на земята?
Harold Urey's Many Contributions to ScienceМнозина могат да направят предположения- моето е Harold Urey /Харълд Юри//1898-1981/ Той е американският физикохимик е ученик на великия Гилбърт Луис. Защитава докторската си дисертация през 1923 година и специализира при легендата Нилс Бор в Копенхаген.Прочува се с откритието на тежкия водород наречен деутерий,за което получава Нобелова награда по физика.Подходът му е уникален- той първо теоретично изчислява условията на екперимента,сглобява необходимата апаратура,като предсказва също теоретично при какъв резултат от опита ще обяви за откритието на деутерия.
Ръководи групата за разработване на метода на газовата дифузия, за отделяне на изотопите на урана в рамките на проекта „Манхатън“, за създаване на първата атомна бомба.Точно чрез него се получава необходимото количество уран, за нейното производството-получава Медал за заслуги за своите постижения.
След войната , неговите интересите  се насочват към Космоса. Предсказва ,че при своето възникване, атмосферата би трябвало да се състои от амоняк,метан и водород.В епохален експеримент, Юри и студента му Милър доказват, че ако смес от тези вещества бъде подложена на въздействие от електрически искри и вода, при тяхното взаимодействие могат да се получат аминокиселини,които са основните градивни елементи на живота.Така, възниква нова научна дисциплина-космохимия.Той измерва в лабораторни условия температурата на образец от съединението белемит на 100 милиона години и създава научната област на палеоклиматичните изследвания в световен мащаб.Юри е легендарен учител,създал собствена научна школа и тънък познавач и ценител на…орхидеите.
Научният път на Харълд Юри по уникален начин свързва далечното минало на земята и най-модерните постижения на съвременната наука.
 Георги  Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>