НЕРВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ БР.98

В днешно време думите „стрес” и „депресия” ги знае дори всеки ученик. И не е чудно – темповете на живота нарастват с пълни сили, а заедно с тях нараства и нервното напрежение вътре в човека.

Ако не се „разреди”, това напрежение нараства дотогава, докато организмът вече не може да го подхранва отвътре. Точно тогава настъпва нервният срив. Как да дадем изход на натрупалото се напрежение и без проблеми да преживеем нервния срив?

Емоционален взрив е естествен, особено при творческите и лесно възбудимите хора. Гневното изригване настъпва, за да даде изход на напрежението. Обикновено то се натрупва достатъчно дълго време. Човек дълго запазва външно спокойствие и се държи адекватно. След това изведнъж настъпва срив и „бушоните гърмят”.

Причината за истерията (нека да я наречем така) може да е противоречието между желанието за нещо и невъзможността да го удовлетворим. Особено ярко това се проявява при малките деца. В друг случай тя може да е предизвикана от неочаквано силно преживяване, което се случва при тежки жизнени обстоятелства. Често от собственото ни безсилие и невъзможността да променим нещо.

Когато настъпи нервният срив, най-добрият изход е той да се изкара навън. С други думи, не се опитвайте да потиснете или да погасите емоциите вътрешно. Най-добре е те да се извадят – така да се каже, да се насладите на истерията си докрай. Без от това да страдат околните, разбира се. В този смисъл препоръките да идете да се накрещите в гората или да си излеете гнева върху някоя боксова круша са си тъкмо на място. С други думи, необходимо е да се разредите докрай.

И така, ако чувствате, че вече не управлявате собствения си живот, че се намирате на границата на нервен срив поради натрупан стрес, неуспехи, продължителни депресии, от които не можете да се измъкнете, можете да се възползвате от следващите съвети, за да промените своя живот.

Тук е необходимо да предупредим: самостоятелното поставяне на диагнози без консултация със специалист и опитът за лечение без наблюдение са опасни! Може да не забележите очевидни признаци на по-сериозно психическо състояние или да си измислите болести там, където ги няма. Затова следващите редове са само препоръки с информативен характер.

Споделете проблемите

Защо хората ходят на психолог, когато настъпи срив в нервната им система? Защото могат да се изкажат. Да изпуснат парата. Да споделят с някого мислите си, преживяванията, да се оплачат, но да се избавят от негативните мисли и да намалят напрежението.

Психологът помага на първо място с присъствието си и с това, че изслушва. Ако не можете да си го позволите финансово, споделете проблемите си с приятел, родител, любим или дори просто случаен човек. Крайно желателно е това да е все пак човек, на когото се доверявате и който ви разбира.

Самотата е един от основните симптоми на психическото разстройство на личността. Възможно е да се чувствате много самотен и никому ненужен човек. Търсете начин да промените това – излезте навън, срещайте се с хора, общувайте, заговаряйте се, търсете единомишленици.

Дори не се опитвайте да се отърсите от неврозата, като разговаряте за важните ви неща с хора, които не ви разбират или не ви приемат такива, каквито сте. Това трябва да е човек, който ви съчувства и разбира – психолог, приятел или близък, той трябва да е на ваша страна.

Много важно е да можете да си поплачете, без да ви осъждат за тези сълзи. Това е най-доброто лечение за уморените нерви – разбирането и искреното съчувствие.

Не се затваряйте между четири стени и не се чувствайте бреме за другите – на всеки от нас се случват трудни моменти в живота и няма нищо срамно да помолиш за помощ.

Ако чувствате, че сте на ръба на истерията, но тя още не се е изляла като вулкан, е добре да превключите на нещо и да се постараете да се разсеете. Правилото тук е такова – колкото по-силно е вътрешното напрежение, толкова по-мощен трябва да е начинът да се отвлечете от него.

Помогнете на човека да се осъзнае

А какво да правите, ако сте се озовали близо до такъв човек? Главното е да действате правилно. Необходимо е да превключите вниманието му. Най-ефективният начин е да го разтърсите здравата. Не е нужно чак да му биете шамари, но целта е да му помогнете да се осъзнае.

Тук обаче трябва да сте много внимателни и да действате съобразно конкретната ситуация и личността на човека. Отнасяйте се спокойно и не му се сърдете. Това ще помогне на изпадналия в истерия човек успокояващо. В някои случаи може да помогне и методът „ответна агресия”. Тоест да му помогнете да се види как изглежда отстрани.

Подобна лъжлива истерия ще отвлече вниманието му и той бързо ще се успокои. Случват се и доста неприятни ситуации, в които и самите вие едва сдържате себе си. В такъв случай можете да приложите метода „китайско огледало”. Повтаряйте всички действия на истерясалия човек. Целта е същата – да се види как изглежда отстрани.

Този метод е особено ефективен при деца. Детето бързо се успокоява и започва да ви гледа с любопитство. По време на емоционален взрив се постарайте да не позволите на човека да навреди на себе си и на околните. Ако виждате, че е близо до неадекватни действия, е необходимо да се намесите – да обезопасите себе си и самия него.

Отстранете от полезрението му всички опасни и тежки предмети – ножове, вилици, отвертки, статуетки… Ако бунтуващият се не е много тежък, може да го отнесете в банята и да го поставите под душа. Или да поставите лед на челото му, или да го наплискате със студена вода.

Охлаждането не само ще даде възможност той да се отвлече от ставащото. То ще забави реакциите, а следователно ще сдържи емоциите. След като дойдат в съзнание след емоционален изблик, повечето хора се усещат опустошени и разредени и често трудно разбират какви са ги натворили.

Затова, когато истерията приключи, не се възмущавайте от поведението на човека, не му напомняйте за станалото. При необходимост му дайте нещо успокоително – например няколко капки валериан, глог и мента. Можете да му направите топъл чай, а след това да го оставите да се наспи.

Но най-добрият начин да избегнете нервен срив е да се усмихвате. Положителните емоции не само подобряват настроението, те отблъскват и цялата негативна енергия – както случайната, така и насочената директно срещу вас. Затова по-често се усмихвайте искрено и не се притеснявайте да изразявате емоции.

предоставил: Петър Славов

тагове: нервно, напрежение, спад

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>