БРЕМЕННОСТ И МЕТЕОРИЗЪМ БР.98

Един неочакван проблем

Метеоризмът (подутият корем) се счита за нормален процес, който е често срещан при бременните жени. Той възниква по-често по време на второто и третото тримесечие от бременността, когато увеличената по размери матка притиска червата и нарушава тяхната перисталтика и изпразване.

За истински метеоризъм при бременните се говори само в тези случаи, когато проблемът с подутия корем възниква за първи път по време на бременността. Но ако жената е страдала от метеоризъм и преди това, по-вероятно е причината за подутия корем да е някаква друга, съществуваща отпреди бременността.

Подуването на корема по време на бременността често е болезнено, още повече, че обикновено е съчетано със запек. А това вреди на бебето – не само заради газовете, но и заради небалансираното хранене, предизвикано от отсъствието на апетит у майката заради същите тези газове.

Повишеното газообразуване по време на бременност се дължи на увеличеното количество прогестерон, който отпуска гладката мускулатура, в това число и матката, кръвоносните съдове, червата, стомаха и сфинктера. Това води до тяхната ленивост. Прогестеронът забавя перисталтиката на червата и стомаха и храната се задържа в тях по-дълго, което от своя страна води до образуването на газове.

Най-разпространените причини за повишено газообразуване са:

твърде бързо поглъщане на храната без старателно сдъвкване;

хранене в нервно състояние;

хранене, когато не изпитвате чувство на глад или когато сте прекалено изморени;

хранене непосредствено преди сън;

преяждане.

Повишеното газообразуване може да бъде един от признаците на алергична реакция към определени продукти – например мляко или чесън.

 Продукти, които водят до образуването на газове:

Някои продукти предизвикват повишено образуване на газове. Към тях спадат: лук, чесън, зеле, ряпа, голямо количество бирени дрожди (бирена мая) и бобовите храни, които са най-силният възбудител.

Съчетаването на определени продукти също подпомага свръхпроизводството на газове. Към такива несъчетаеми комбинации от храни можем да отнесем: плодове и зеленчуци, зърнени храни и кисели плодове, череши и млечни продукти. Това се обяснява с факта, че за преработката на различните продукти са нужни различни ензими, които действат по-неефективно, когато са принудени да работят едновременно. За препоръчване е да изчакате поне два часа между отделните приеми на храните, които не се съчетават добре.

 Как да понижим газообразуването?

За да не приема работата на червата мъчителен характер, трябва да предприемете известни мерки. Преди всичко храненето трябва да бъде редовно, разнообразно, богато на фибри и пектин, които карат червата “да се размърдат”, и да поемате достатъчно количество течности (1,5 – 2 л на ден).

Затова използвайте в менюто си пресни или леко сварени зеленчуци и плодове, сокове. В първото тримесечие не яжте често бобови храни, грозде, зеле, репички, които провокират усиленото газообразуване на червата и тяхното издуване. Включването в диетата на варено цвекло, сливи, смокини, сушени кайсии допринася за засилване на перисталтиката и по-лесното изпразване на червата. Много добре действа и ментовият чай.

 За предотвратяване на проблема се препоръчва също:

Да не се ядат големи количества храна. По-добре я разделете на малки порции през целия ден.

Отделяйте достатъчно време за хранене и дъвчете добре. Не говорете, докато се храните.

Ограничете течностите по време на хранене. Поемайте ги през останалата част на деня.

Пийте от чаша, а не от бутилката или със сламка.

Избягвайте газираните напитки.

Избягвайте всичко, което е подсладено със сорбитол (изкуствен подсладител).

Яжте и пийте седнали, дори ако е само лека закуска.

Носете широки и удобни дрехи, избягвайте всяко стягане около кръста и корема.

Не дъвчете дъвка и не смучете твърди бонбони.

Движете се. Дори бързото ходене може да помогне на ленивите черва.

Погрижете се за запека, защото той може да допринесе за образуването на газове и чувството за подуване на корема.

Не пушете. Така или иначе това е навик, от който трябва да се откажете още преди да забременеете. Ако все още пушите, помолете лекаря си да ви насочи към някаква програма за отказване от цигарите, подходяща за вас. Освен здравословните проблеми за вас и бебето, пушенето повишава киселинността на стомаха.

Помислете дали да не се запишете на йога или друга подобна дисциплина, която да ви научи да се отпускате и да дишате правилно. Някои хора, които са предразположени към хипервентилация, са склонни да поглъщат повече въздух, когато са развълнувани или разтревожени.

Ако тези мерки за облекчаване не помогнат, попитайте лекаря си за евентуално медикаментозно лечение. (Не приемайте таблетки активен въглен, защото не е безопасен по време на бременност.)

Обадете се непременно на лекаря си, ако чревните неразположения се усещат като коремна болка или спазми, ако са придружени от кръв в изпражненията, тежка диария, запек или усилване на гаденето и повръщането.

предоставил: Росен Петров

http://www.bg-mamma.com/i 

тагове: бременност, метеоризъм, бременност,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>