АНТИЧНОСТ

В северозападния ъгъл до Форума е Одеонът с 300-350 места.Според някои там е заседавало и Великото тракийско събрание.На него са се събирали делегати на траките от всички селища в провинция Тракия.
Одеонът съдържа всички елементи на покрита театрална сграда.Открити са ценни мраморни фрагменти от сградата,надпис върху постамент на императорска статуя,галерия със запазени антични зидове,оригинални мраморни полуколони и 87 сребърни монети,вероятно укрити при готското нашествие.Днес е място за концертни изяви.
Единствената обява за гладиаторски борби в съвременните български земи е намерена,като каменен афиш при възстановяване на Одеона до Форума в съвременния център на Пловдив.
Най-ранните свастики в България не са от времето на национализма в Германия, а от антично време.Могат да се видят в мозайки в Малката базилика-Пловдив.
Подовете на базиликата имат богата многоцветна мозайка с геометрични мотиви.Те са били покрити със сложни композиции от триъгълници, кръгове и ромбове; от вази и гирлянди,от меандри с форма на свастика;от розети,които символизирали Рая и христовата кръв, и от Соломонови възли,които символизирали силата на истинската вяра.Смята се,че мозайките са били сред най-доброто,правено от майсторите на Филипополската школа.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>