Как бе построен тунелът под Трихълмието в Пловдив

Пътното съоръжение първоначално носи името на Георги Димитров
Днес почти ежедневно преминаваме през пътното съоръжение под Античния театър и по голямата част от нас едва ли могат да си представят как е изглеждал градът ни преди построяването му.
Работата по проектирането му започва през 1948 г., a прокопаването му – през ноември 1949 г.
Съоръжението представлява двупосочен пътен тунел (една тръба) с по две ленти на движение за всяка посока. Дължина му е 216 м, а широчината  – 18 м.
Първоначално носи името на  Георги Димитров. Поради възникнали разногласия, строителството е преустановено за известно време. Довършен е и е открит през 1960 г. По време на неговото строителство и оформяне на булеварда  са съборени много къщи с архитектурна стойност от двете му страни и е разрушена част от античната крепостна стена.  Преместен е Житният пазар и „Цар Крум“ загубва своето значение на централен площад. Петнайсетина години по-късно, над южния изход на тунела започва разкриването на Античния театър.
 Името на човека, който „пробива“ тунела е пловдивският строителен инженер Борислав Славов. В своята книга „Помня Пловдив“ Юлий Славов разкрива, че работата му била свързана с екстремни решения и преживявания. Пробиването на тунела било  тежко изпитание – с  примитивна техника да бориш твърдината, да гониш амбициозни срокове в центъра на града, където всичко е видяно, се изисква много мъжество и професионализъм. Участва и при завършването на обекта през 1960 г. вече като Главен инженер на ДСО „Градстрой”. След пускането на съоръжението той е удостоен с „Почетен знак на Пловдив“
В края на 1990-те тунелът е основно ремонтиран, поставени са хидроизолация, третична облицовка с шумозаглушаващ ефект, ново осветление и контактна мрежа.
Тунелът е в посока север–юг. През 2015 г. около 60 % от трафика Север-Юг в Пловдив минава през тунела и въпреки че има няколко алтернативни маршрута все още в пиковите часове е една от най-натоварените пътни артерии под тепетата.
https://podtepeto.com/aktualno/kak-be-postroen-tunelut-pod-trihulmieto-v-plovdiv/?fbclid=IwAR1ehidhy2f6i2rlB73lnkS_qYqlW_dq442KRo1PSzHv1716LnQ6LizNhC0

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>