ПЪРВИ…

Пловдивският майстор фотограф от началото на 20 век Андрей Андреев първи внесъл велосипед в Пловдив и показвал по улиците как се кара това чудо.Дълго събирал  любопитни съграждани, а на доста позволявал и да се пробват с двуколесното возило.Още не спрели да го обсъждат ,Андреев внесъл и първия мотопед в града.На него някои приписват и първата направена автомобилна катастрофа.
Първоначално Андреев учи винарство във Виена,но заради фотографията заминава за Прага,където завършва едновременно и двете специалности.От 1895 се завръща в Пловдив и започва да работи като фотограф.Разполагал с най-модерната за времето техника.Към 1920 год. той дори открил автобусна агенция,която обслужвала линията Пловдив-Перущица,но покрай ангажиментите си нямал време да надзирава шофьорите,които провалили бизнеса му.
През 1949 год. на Пловдивския панаир е представен първият и единствен български камион „Димитровец“,кръстен на Георги Димитров.
Първата българска гимназия се появява в Пловдив в 1868 год.Тогава класното училище „Св.св.Кирил и Методий“ получава статут на гимназия.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>