Caroline Herschel (астроном и математик) бр.242

 
Известен с: първо жена да открие комета; помага да открият планетата Уран
Професия: Математик, астроном
Известен също като: Каролин Лукреция Herschel
Предистория, Семейство
Баща: Исак Хершел, съд музикант и любител астроном
Братя и сестри, включени: Уилям Хершел, музикант и астроном
Образование:
образовани у дома си в Германия; Учи музика в Англия; преподава математика и астрономия от брат си Уилям
За Каролин Хершел:
Роден в Хановер, Германия, Каролин Хершел отказах се омъжва след схватка с тиф напусна растежа й закърнели сериозно. Тя беше добре образовани извън работа традиционните жените, и обучени като певец, но тя да избере да отиде в Англия, за да се присъедини към брат си Уилям Хершел, тогава лидер оркестър с хоби в астрономията.
В Англия Каиолин Хершел започва подпомагането на Уилям с астрономическата си работа, докато тя обучени да стане професионален певец, и започнаха да се появяват като солист. Тя също така уча математика от Уилям и започна да му помага с астрономията си работа, включително шлайфане и полиране огледала, както и копиране на документацията си.
Нейният брат Уилям открива планетата Уран, и се кредитира Каролин за помощ си в това откритие. След това откритие, крал Джордж III назначава Уилям като съд астроном, с платена стипендия. Каролин Хершел изоставен кариерата си пеене за астрономията. Тя помогна на брат си с изчисления и документи, а също така направи собствените си наблюдения.
Каролин Хершел открива нов мъглявини през 1783: Андромеда и Cetus а по-късно същата година, още 14 мъглявини. С нов телескоп, подарък от брат си, тя след това открили комета, правейки я първата жена знае, че са го направили. Тя продължи да се открият още седем комети. Крал Джордж III е чувал за нея открития и добави стипендия от 50 паунда годишно, платени на Каролин. По този начин тя стана първата жена в Англия с платена правителствена среща.
Уилям се жени през 1788 г., и въпреки че Каролин отначало бях скептичен да има място в новия дом, тя и етърва й стават приятели, а Каролайн трябваше повече време за астрономия с друга жена в къщата, за да се направи на домашните им задължения ,
 
По-късно тя публикува своите собствени работа каталогизиране звезди и мъглявини. Тя индексира и организирана каталог от Джон Флеймстийд, а тя е работил с Джон Хершел, син на Уилям, да публикува каталог на мъглявини.
След смъртта Willliam в 1822, Каролайн трябваше да се върне в Германия, където тя продължава писмена форма. Тя бе призната за нейния принос от страна на краля на Прусия, когато е била 96, а Каролин Хершел умира на 97.
Каролин Хершел е, заедно с Мери Съмървил , назначен за почетен член на Кралското дружество през 1835 г., първите жени, да бъдат изпълнявани така.
Места: Германия, Англия
Организации: Кралско общество
https://www.greelane.com/bg/%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B8/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/caroline-herschel-biography-3530343/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>