Сватбени традиции на планина Дагестан бр.240

Иван Дементиевски пише: “В края на нашето пътуване през Дагестан успяхме да се поразходим на най-готината сватба, от всичко, което бях видял”.
Източник: ЖЖК /dementievskiy
1. Местните хора казват, че традициите изчезват и сега е обичайно да празнуваме сватба в града. Те канят няколкостотин гости и се разхождат максимално. И дори ако сватбата се празнува в селото, те вече не се опитват да изпълнят всички правила, както преди, дори преди да се появят коли и електричество. Но някъде звездите се събраха, толкова много, че по време на пътуването ми до планините сватбата се играеше тук точно както преди. Ето защо, вместо заслужената почивка в Махачкала, последните два дни, които прекарах в планинското село Балкар.
2. Харесах всичко, но бих добавил броя на факли, докато ходех след шествието през тесните улици между къщите, почти счупих краката си върху камъните, които умишлено трябваше да хвърлят там, така че хората като мен да не отидат.
3. Преди това сватбите се разхождаха за три дни, където все още се празнува в пълен размер, започвайки да вкусва бренди от сутринта, а някой ги скъсява на два. Не е въпросът. Дойдох до най-интересните събития, които започват точно в късния следобед. В селото има елегантна поляна в самия връх на селото. Няма по-добро място за празнуване, има прекрасни гледки към ливадите, планините и небето наоколо. Бих празнувал и сватбата ми тук.
4. До врата до нас.
5. Нужда от жени носи зестра за булката (до къщата на младоженеца). Сега зестрата често се транспортира с кола, но не изглежда толкова красива и естетически приятна..
6. Носете всички видове килими, одеяла, кани, ковчежета, накратко всичко, което може да бъде полезно в икономиката. Разбира се, има бижута и пари.
7. Всичко, което се донесе, се натрупва в младоженци. И сега всички чакат да започне най-важното нещо. И най-важното е шествието през нощта село с факли (не защото е необходимо да светне пътя, а защото го направиха преди) от дома на младоженеца до булката.
8. Трябваше да изчакаме два часа. За да убият времето, всички се събраха в задния двор и танцуваха към музиката на пристигащите музиканти..
 9. Но тук факельорите започнаха да се разпалват, а скоро щеше да се случи парад. Няколко факли бяха извършени от къщата. Факелът е калайска кутия, вътре в която е kizyak (всеки знае какво е kizyak?) Изобилие от керосин. Всичко това е подпалено и волно, можете да започнете!
 10. Опитвайки се да не падам, аз последвах тълпа от радостни мъже, с викове и свирки, придружаващи младоженеца. По време на церемонията имах чувството, че бях в средните векове. Всеки, който иска да преживее това, препоръчвам да посетите тези земи, докато такива традиции са все още живи.
11. Това се появи в къщата на булката. Слава богу, аз трябваше да се разхождам по тъмните улици..
12. Бяхме посрещнати като герои. Вероятно цялото село се събра близо до входа на къщата;.
13. Всичко е просто, момчета отдясно, момичета отляво. Момичетата се събират в стаята, където седи булката, и момчетата на масата. От време на време от масата се извиваха викове и се правели тостове, но най-интересното се случвало на момичетата. Облечи булката.
14. В резултат на това булката е покрита с глава и сега тя ще се движи само с помощта на двама приятели, които са винаги с нея..
15. В стаята беше вкарана специална лампа, това е за приятелките на булката, за да светне пътя..
16. Всичко, булката е готова да отиде.
17. И по-долу, в двора на къщата дим.
18. Всеки чака процесията да започне. И както обикновено, чакането се забавя. Не знам, може би трябва да бъде, но като цяло булката не бърза.
20. Те чакаха, момичетата най-накрая излязоха. Зад тях някой започна да хвърля бонбони, а в дъното на процесията се случи още една смачкване, сега от момчетата, събиращи бонбони. В този миг отстрани на улицата видях силни отражения, отначало си помислих, че съседите започнаха пожар, но не. Започва да прави пожари.
21. Огнените огньове се отглеждат от жители на домове, минаващи покрай булката. И се отглеждат, ако имат добра връзка с къщата на младоженеца и дъщерята на закона, а огънят означава желание за благополучие. Това накратко описвам същността. Ако огънят не е разведен, това означава, че има сериозни разногласия между къщите / семействата.
22. Зад булката се образува огромна тълпа. Смажех така, че не смеех да бъда в дебелото му положение, момчетата се бутнаха един друг и това вероятно е и част от ритуала.
23. Процесът стигна до къщата на младоженеца, където беше донесена булката. Там тя трябва да мине още един тест, хвърли хляб в стаята. Аз не се промъкнах там и не заснех този процес..
24. На следващия ден, след дълга и бурна нощ, жителите отново се събират. В два часа, не преди. Хората бавно се стичат до полята и поток от роднини с храна и напитки тече от къщата на булката и младоженеца.
25. Височината и един с тъпанче се появиха отново. Те пеят и водят булка на народа. Тя е в ново облекло, но нейните най-добри приятели са все още с нея.
26. На поляната вероятно цялото село отива. През цялото време, докато хората се забавляват, танцуват и правят тостове, булката танцува три танца..
28. Останалото време, непрекъснато свирене на музика и някой в ​​центъра на кръга..
29. И сега най-трудно. Тя трябва да седне на масата и да успее да се измъкне. Ако не се лекувате на сватбата, трябва да обидите собствениците. Ако седнете на масата, гостоприемните съседи ще наложат и налеят толкова много, че да се справят с толкова много храна, за да не е реалистично.
30. Всъщност е необходимо предварително да напускате такива празници и да ги напуснете, когато накрая, но на другия ден имах самолет рано сутринта и всичко, което може да се каже, но трябваше учтиво да откажа храна и да си тръгна. По пътя, в който спряхме на прохода, вземи няколко изстрела. Красива природа тук!
https://bg.legaltechnique.org/articles/narodi/svadebnie-tradicii-gornogo-dagestana-bull-novosti-v-fotografiyah.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>