Хълмът Зилмисос бр.242

Това име е познато основно за малцина специалисти, занимаващи се с нашата античност. То е записано в края на 4 или началото на 5 век, от латинския писател Макробий в неговите Сатурналии и най-вероятно е препис от по стар старогръцки автор. Текстът свързан с хълма Зилмисос е следният: “Също така знаем, че в Тракия Слънцето и Либер се считат за едно и също [божество]. Наричат го Сабазий (Дионис) и го почитат с величествена грижа; … на този бог на хълма Зилмисос посветили кръгъл храм, с отворен в средата покрив. Кръглата форма на храма наподобява формата на Слънцето. И светлината навлиза през покрива, за да покаже, че Слънцето пречиства всичко, когато свети отвисоко и защото целият свят се отваря, когато Слънцето изгрява.”
Това е най-късното сведение за известния храм-прорицалище на бог Дионис, намиращ се някъде в тракийските земи. Този храм-гадалище се споменава от различни автори в древността. Ощв през 5 век пр. Хр. бащата на историята Херодот, отбелязва в глава 7 на своята история: ”Сатрите, доколкото ми е известно, не са били подчинени още на никого. Само те от траките са запазили свободата си до наши дни, понеже живеят по високи планини, покрити с разнообразни гори и сняг, и са войнствени. Те владеят прорицалището на Дионис, но това прорицалище се намира при [или сред] най-високите планини, като прорицатели на храма са беси от сатрите, а има жрица, която дава отговорите, както в Делфи, и не по-различно.”

                       image

Сведението се отнася за вътрешнотракийските земи, разположени по средното течение на река Места и Струма. Или казано с други думи, тези земи се намират около планините Беласица и Огражден, Пирин и Славянка (Али ботуш) и Западните Родопи. Това са високите планини, покрити с разнообразни гори и сняг, по думите на Херодот, където живеят свободолюбивите траки.
От римския писател Тит Ливий знаем, че това прорицалище става известно в древността с няколко важни предсказания, като това на младия Александър Македонски, че ще стане господар на целия свят, а същото предсказание е дадено и на Гай Октавий, касаещо неговия син Октавиан Август.
Действително храмът посветен на бога е бил с кръгла форма и отворен покрив, за да може слънцето да огрява вътрешността на храма. При възлияния върху олтара виното се превръщало в пламък и издигало нагоре – както научаваме над покрива на храма, в изключителни случаи като този с Александър Македонски и Гай Октавий.
    Кой е хълмът Зилмисос, разположен както разбираме от Херодот сред най-високите планини?
    Една от запазени тракийски глоси, подобно на зейра, зелас, гентон и т.н. е думата “залмос”, което, според една забележка на Порфирий, означавало на тракийски “кожа”. Изтъкнати езиковеди и траколози като Владимир Георгиев и Александър Фол, свързват тази дума с гето-дакийското божество Залмоксис, който според преданията бил роден върху меча кожа. Но така или иначе Залмоксис е роден и живял някъде в гетските земи, на днешната територия на Румъния и Молдова.
Хълмът Зилмисос също е свързан с думата кожа и това е днешната Кожух планина, в подножието на която беше разкрит древният град Хераклея Синтика. Кожух планина, който представлява действително един огромен хълм, разположен в Петричката равнината, близо до река Струма, една своеобразна планина, е търсеният днес от съвременната наука хълм Зилмисос (Залмисос).

image

Тази своеобразна планина се издига почти отвесно от източната си страна и по полегато и достъпно от западната. От върха й се открива чуден изглед към цялото плодородно и красиво поле околовръст и лъкатушещата в долината река Струма, древният Стримон. От юг опрян о хълма е древният град Хераклея Синтика, който се проучва интензивно от археолозите в последните десет години. Благополучието и богатството на този древен град без съмнение е свързано с прочутото светилище-прорилище, което се намирало тук. А какво да кажем за това, че тук от източната страна на Кожух планина е разположен и комплексът построен от леля Ванга. Ванга – една съвременна пророчица-прорицателка, от 20 век! Или иначе казано, там където се е предсказвало преди 2000 години се предсказва и днес… Само ние българите продължаваме да се удивляваме като деца на някои прости неща и да спорим неуморно за нашият произход и история.
Относно Кожух планина Ванга е казала, че хребетът крие много енергия и една голяма тайна. Според нея тук се крие и ключът към разгадаване на древното ни минало. Е, дано разгадаването на нашето минало да е свързано и с така желаните от всички българи спокойствие и просперитет за нашата държава.

image

http://andorey.blog.bg/history/2019/12/10/hylmyt-zilmisos.1686392

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>