ЕВРАЗИЯ

Евразия е географското,териториално и политическо пространство,което свързва два от най-важните континента на земята-Европа и Азия.Тук са възниквали и изчезвали държави,водили са се кървави военни конфликти,създавали са се големи произведения на изкуството и културата.На това място дълго е съществувала една от най-важните държави,създавана от българите-Волжка България.И до днес, района има политическо,геополитическо,културно,стратегическо значение. .Основите на евразизма или евразийството,както често го наричат, са поставени от сина на един от най-великите учени и философи на 20 век руснака Владимир Вернандский- Георгий Вернадский /1887-1973/.
Вернадский, Георгий Владимирович — ВикипедияРоден в Санкт Петербург,той завършва Историко-философския факултет на Московския университет.В университета на Петербург защитава докторската си дисертация- „Руското масонство и царуването на Екатерина II.1918-20 година е професор в Таврическия университет на Симферопол /Крим/.Приема предложението на белия барон Врангел и става ръководител на отдела по печата на Гражданското управление на Крим.Заедно с армията му се евакуира в Константинопол.Става професор в Руския юридически факултет на Карловия университет в          /Прага/.
Точно в Прага, започва да разработва теорията си за евразийството.През 1927 година се присъединява към прочутия Йелски университет в               /САЩ/,където е професор по руска история /1946-52/.
Еднотомният учебник по руска история на Вернадский /1929/ се считал за най-качествения учебник на Запад, за историята на Русия между двете световни войни и до края на Втората световна война.Той разглежда историята на Русия от най-дълбока древност.Според него, древния Киев е създаден,като хазарска погранична крепост.Казаците също взимат своето наименование от хазарите.Значението на името е-„свободни хора ,които се занимават с разнообразни занаяти,имат различни езици,вяра и произход“.Счита, че са предци на руснаците, украинците, татарите ,казахите  и узбеките.На тези основи, той развива и своето разбиране за руската култура. В нея   синтезира в себе си славянски,византийски и влияния на номадските народи.През 1943 година публикува 6 томна история на Русия, в която нейното историческо развитие е представено като последователност от империи скитски, сарматски ,готски, хунски. Генералният му извод е, че Русия  по-скоро е азиатска,отколкото европейска държава и тя не трябва да подражава на запада.Както забелязваме в евразизма отсъства българското влияние и присъствие.Това е Георгий Вернадский-бащата на евразийството.
 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>