СТАНДАРТ

 През 1928 год. на ул.“Иван Вазов“ е монтирано електрическо осветление,което прави улицата първата улица с модерни лампи в Пловдив.През 1972 год. на улицата започва изграждането на нова сграда Народната библиотека „Иван Вазов“.
На 1.01.1912 год. с пищно новогодишно тържество на ул. „Княз Александър“№39 в Пловдив отваря вратите си хотел „Молле“.Новопостроената сграда е дело на италианския архитект Марко Пернигони,проектирал още ректората на Пловдивския университет -днешната Семинария и Централна гара.
Димитър Молле от албанския град Корча,опитен в хотелския занаят човек я наема от собствениците- жените на състоятелните пловдивчани-доктор Гребенаров и търговеца Андон Станев с дългосрочен договор и я превръща в хотел с невероятен за времето си ресторант.
Класата на хотела и ресторанта били толкова високи и толкова различни от останалото ниво,че дори държавни мъже от София често идвали,за да се почувстват значими и самоуважаващи се в това пространство.Нещо повече-тънещия  приживе в слава и почести Иван Вазов приема поздравленията  за 70 -ия си юбилей в ресторант „Молле“ в Пловдив- 7.11.1020.Сградата по своето обзавеждане държи и няколко отделни приза.
По книгата на Николай Илчевски – „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>